Fredspriset till Jimmy Carter

NYHETER

Den amerikanska ex-presidenten Jimmy Carter får Nobels fredspris 2002.

- Jag är tacksam och hedrad, kommenterade den 78-årige Carter priset för det amerikanska tv-bolaget CNN.

Jimmy Carter

Den norska Nobelkommittén ger förre amerikanske presidenten Jimmy Carter Nobels fredspris 2002 för hans ihärdiga insats genom flera decennier för fredlig lösning av internationella konflikter, för demokrati och mänskliga rättigheter och för ekonomisk och social utveckling.

- Jag tror inte det finns något tvivel om att Nobelpriset i sig uppmuntrar folk att tänka på fred och mänskliga rättigheter, så jag är mycket tacksam och hedrad av detta, förklarade Jimmy Carter för CNN.

Enligt Nobelkommittén var Carters Mellanösternmedling under hans tid som president 1977-1981 ett avgörande bidrag till Camp David-avtalet mellan Egypten och Israel. ''Bara detta skulle vara tillräckligt för ett fredspris'', heter det i kommitténs motivering.

Eget institut

Kommittén nämner också Carters eget institut Carter Center, som i år firat 20-årsjubileum, och framhåller hans och centrets förmåga att ta upp de mänskliga rättigheterna.

''Carter har med andra ord varit aktiv i flera av de problemområden som varit framträdande under fredsprisets hundraåriga historia'', heter det.

Att Carter får priset kan ses som kritik av Bushregimen. Det medgav Nobelkommitténs ordförande Gunnar Berge efter det officiella meddelandet om att det inte var någon tillfällighet att Carter får priset just i år.

Kritik av Bushregimen

I motiveringen betonades Carters förmåga och vilja att stå fast vid principen om förhandlingslösningar i internationella konflikter i stället för att gripa till maktmedel och vapen.

USA:s första reaktion på valet av Carter kom från den amerikanska ambassaden i Oslo.

''Vi är glada över att den norska Nobelkommittén har erkänt Carters insatser och bidrag till att främja de mänskliga rättigheterna, lösa konflikter och bygga demokrati på många håll i världen'', hette det i ett pressuttalande.

Persson: En värdig pristagare

"Jimmy Carter är en värdig pristagare. Han har visat ett långt och principfast engagemang för mänskliga rättigheter och demokrati. Outtröttligt har han både som USA:s president och därefter verkat som medlare och engagerat sig i konfliktlösning och fredsarbete över hela världen'', säger statsminister Göran Persson i ett pressmeddelande.

''Jag ser fram emot att traditionsenligt få bjuda in honom till Sverige'', tillägger Persson.

Tredje amerikanske presidenten

Jimmy Carter är den tredje amerikanske presidenten som fått fredspriset. Theodore Roosevelt fick det 1906 för sitt bidrag till freden mellan Japan och Ryssland.

Thomas Woodrow Wilson fick priset 1919 för att ha varit en av grundarna av Nationernas Förbund.

NF var FN:s föregångare men stod maktlöst inför de totalitära regimer som växte fram på 20- och 30-talen.

Fem personer beslutar om fredspriset

Carter blev första president att besöka Kuba

Fakta: Fredspristagare under sex decennier

Följande personer och organisationer har de senaste 60 åren erhållit Nobels fredspris:

Simone Söderhjelm, TT

ARTIKELN HANDLAR OM