Två häktade för miljonutpressning mot rik familj

NYHETER

Två män misstänks för att under en längre tid ha försökt pressa en familj i Göteborg på miljonbelopp.

I dag häktades de två männen – 26 och 33 år gamla – vid Göteborgs tingsrätt.

Polisen är mycket förtegen om utpressningsutredningen och poliser beskriver fallet som känsligt. Mats Glansberg, på polisens informationsavdelning, bekräftar bara för aftonbladet.se att polisens utredare arbetar med ärendet och att det rör sig om en utpressning mot en rik familj.

- Det ligger i sakens natur att det är en familj som har pengar, säger han.

I går valde åklagaren att begära de två männen häktade, enligt uppgift till aftonbladet.se, efter en tids arbete. Männen greps i tisdags respektive torsdags. Den ene av dem är tidigare dömd för ett mindre brott och den andre är ostraffad.

Allvarlig situation

Häktningsförhandlingar inleddes vid lunchtid på Göteborgs tingsrätt vid lunchtid i dag. Båda häktades misstänkta för försök till grov utpressning. Den ene av dem misstänks även för försök till grovt rån, men alternativet föll bort i rätten.

Anledningen till att brottsrubriceringen fanns med var att en allvarlig situation uppstått vid ett tillfälle.

- Det blev tillspetsat vid en situation, säger åklagaren P-O Hermansson.

I pausen mellan häktningsförhandlingarna talade TT med åklagaren. Han säger att den familj som utpressningsförsöken riktades mot inte hör till de mera kända – de tillhör inte de han tror att göteborgare i gemen känner till. Familjen var tidigare verksam inom företagsvärlden.

Hot mot hela familjen

Åklagaren säger dock att hoten riktades mot hela familjen, inte mot någon enskild medlem. Han tror inte att det finns någon tidigare koppling mellan familjen och de misstänkta.

P-O Hermansson säger att man misstänker att utpressningsförsöken har pågått åtminstone sedan i somras. Polisen har arbetat med ärendet sedan i slutet av sommaren och männen har stått under spaning.

Den förste av de båda männen, en 26-åring från Göteborg, som ställdes inför häktningsdomaren, bestred via sin försvarare Ralph Ekman åklagarens krav på både yppandeförbud och stängda dörrar vid häktningsförhandlingen.

Redan ute

- Historien är redan ute i pressen, argumenterade Ekman inför rätten, dock utan framgång.

P-O Hermansson, avslöjade inget om själva brottet i sin offentliga del av argumenteringen. 26-åringen förnekade brott och bestred häktning. Rätten ansåg dock att mannen kunde försvåra utredningen om han fick vara på fri fot och häktade honom därför som på sannolika skäl misstänkt för försök till grov utpressning.

Alternativet med försök till grovt rån föll bort.

Åklagaren har fram till den 25 oktober för att väcka åtal, om rätten inte beviljar förlängning. Han säger att bevisningen är stark, men vill inte kommentera hur hoten lämnats.

De häktade männen träffade inte familjen som de försökte pressa pengar av.

Hoten mot familjen framfördes på distans, enligt åklagaren Per-Olof Hermansson.

Även den situation som han ansåg var försök till grovt rån var på distans. Hur hoten framfördes, om det till exempel var via telefon, brev eller mejl, ville han inte gå in på.

Mattias Lundell, TT