Klottrare fick 3,5 år för knivhugg mot väktare

Ertappades när han sprayade kyrka

NYHETER

Den 25-årige klottrare som knivhögg en väktare på en kyrkogård i Stockholm i augusti dömdes på fredagen av Stockholms tingsrätt till fängelse i tre år och sex månader.

Han fälldes för grov misshandel och grov skadegörelse.

Han dömdes också att betala sammanlagt 213 000 i skadestånd till väktaren och två kyrkoförsamlingar. En 27-årig kamrat dömdes till sex månaders fängelse för bland annat försök till grov misshandel.

I somras utsattes Kungsholms kyrka och Adolf Fredriks kyrka i Stockholm för omfattande klotter på väggarna. Ett bevakningsbolag kopplades in för att avslöja klottrarna.

Svart färg på kyrkans väggar

Natten till den 16 augusti bevakade fyra väktare Adolf Fredriks kyrka i city. De kunde se hur 25-åringen och hans kamrat tog sig in på kyrkogården. 25-åringen tog fram en sprayburk och började spruta svart färg på kyrkans väggar. Kamraten stod i närheten och höll, som man trodde, vakt.

Väktarna lyckades gripa 25-åringen. Kamraten kom undan men återvände för att hjälpa sin vän.

Under tumultet drog 25-åringen fram en kniv och gav en av väktarna två stick i magen. Han skadades, dock inte livshotande tack vare att han bar skyddsväst.

Båda klottrarna greps.

Döms för klotter på två kyrkor

Nu döms 25-åringen för att ha klottrat på såväl Kungsholms kyrka som Adolf Fredriks kyrka. Däremot frias kamraten från misstankarna om skadegörelse på Adolf Fredriks kyrka eftersom det, enligt rätten, inte är styrkt att han höll vakt vid tillfället.

Den dömde mannen har erkänt klottret den 16 augusti. Han säger att han gick in på kyrkogården för att uträttat sina behov och passade samtidigt på att spraya på kyrkväggen.

Mannen bar kniv, men påstår att den var hopfälld i byxfickan. Han minns inte att han tagit fram kniven och stuckit väktaren med den.

Misshandeln på kyrkogården var det andra överfallet i år där en klottrare utsatt en person som ingripit för brutalt våld.

Kjell Rynhag/TT