Advokaterna har fått yppandeförbud

Advokaterna: Det är bedrövligt

NYHETER

De två misstänkta utpressarnas advokaterna får inte säga något om det som hänt.

26-åringens advokat är upprörd över yppandeförbudet.

- Jag tycker det är bedrövligt. Usch, säger Ralph Ekman till aftonbladet.se.

Det är långt från unikt att rätten utfärdar yppandeförbud i ett känsligt rättsfall. Tanken är att offret på så vis ska skyddas – och att polisens utredning inte ska hotas.

Men regeln får ofta en annan konsekvens. En anklagad har plötsligt ingen möjlighet att kommentera redan riktade misstankar.

- Jag dunkade två tidningar i bordet. Jag tycker att det är stötande att jag får yppandeförbud när historien är ute i pressen redan före häktningsförhandlingen, säger Ralph Ekman.

”Fördel för åklagaren”

Utpressningsfallet har fått stor uppmärksamhet, framförallt i Göteborg. Ralph Ekman säger att tidningarna i morse visste mer än han om det hans klient är misstänkt för.

- Det är inte ens en överdrift, säger Ralph Ekman.

Han är mycket upprörd. Allt han kan berätta är att hans klient ”bestrider ansvar och förnekar att han gjort något brottsligt.”

- Det blir slagsida till åklagarens fördel. De kan svartmåla min klient, jag kan inte ens kommentera det, säger advokaten.

Agerar slentrianmässigt

Ralph Ekman anser att tingsrätterna agerar slentrianmässigt. Och att det är hans klient – som önskade öppna dörrar – som drabbas.

Han kollega Rolf Skårman – som försvarar 33-åringen – håller med.

- Det är klart att det är till min klients nackdel att jag inte kan göra mer än att redogöra för hans inställning. Det är aldrig bra, säger han till aftonbladet.se.

Rolf Skårman har samtidigt förståelse för att rätten vill skydda målsäganden, som befinner sig i en svår situation.

Mattias Lundell

ARTIKELN HANDLAR OM