Sex döda i explosion i Finland

Taket rasade ner över besökare i Vanda

1 av 4 | Foto: reuters
Katastroflarm På alla sjukhus runt Helsingfors rådde katastroflarm. Flera av de skadade var barn.
NYHETER

En explosion inträffade på fredagskvällen i köpcentrumet Myyrmanni i Vanda, två mil norr om Helsingfors.

Sex personer har omkommit och enligt obekräftade uppgifter har över 80 personer skadats, varav tiotalet allvarligt. Tio av de skadade var barn. En av de omkomna är ännu inte identifierad. Skadorna beskrivs som allvarliga. Det är fråga om skador på armar och ben, magen och andra inre organ, ögonskador samt krossår efter explosionen.

Vid 24-tiden på fredagskvällen var det ännu inte känt vad som orsakade explosionen.

Nyheten om explosionen chockade president Tarja Halonen, som via den finländska nyhetsbyrån FNB uttryckte sitt djupa deltagande med anhöriga till dem som dog i explosionen och med dem som skadades.

Köpcentrumet är öppet kvällstid och handeln var precis på väg att avslutas. Närmare 2000 personer befann sig i köpcentrumet när explosionen ägde rum.

De första uppgifterna talade om ett misstänkt bombattentat, strax därefter uppgavs att gasflaskor kan ha exploderat.

Enligt polischefen i Vanda, Seppo Kujala, kunde det inte uteslutas att det rörde sig om en bomb.

Köpcentret i Vanda ägs av fastighetsbolaget Citycon, som är Myyrmannis största ägare. Enligt vd Petri Olkinuora, som under kvällen hade talat med centrets chef, finns det varken gasledningar eller gasflaskor i själva byggnaden.

Vad som eventuellt kan ha förvarats av restauranger i centret var inte känt, men Olkinuora betonade att även sådan gasförvaring kräver tillstånd.

Taket rasade in

Enligt Reuters ska explosionen ha skett på köpcentrets andra våningsplan. Enligt polisen har delar av det tre våningar höga köpcentrumets tak rasat in.

Räddningsledaren bekräftar i finska medier att fem personer hittats döda.

– Ytterligare en person har avlidit av sina skador, meddelas från sjukhuset, säger Leif Johansson på Vanda räddningensverk till aftonbladet.se

Johansson och andra ur räddningsmanskapet var snabbt vid platsen för explosionen.

– Vi hade en ambulans på plats bara två minuter efter vi fått larmet. Fyra minuter senare fanns även brandkåren i centrumet, säger Leif Johansson.

Men ingen eld fanns att släcka. Smällen hade inte orsakat någon eldsvåda och sprinklersystemet i centrumet hade heller inte utlösts.

– De omkomna dog i explosionen, säger Leif Johansson på räddningeverket i Vanda.

Öronbedövande explosion

Flera ögonvittnen berättar om en öronbedövande explosion. Ritva Mettälä befann sig på inköp i Citymarket tillsammans med sin man då explosionen inträffade ett tiotal meter ifrån dem.

- Det hördes en förskräcklig explosion, det uppstod en stark tryckvåg och mycket damm. Någon eldsvåda såg jag inte.

Mettälä började tillsammans med de andra kunderna gå mot bakdelen av butiken. Enligt Mettälä höll sig människorna i butiken rätt lugna.

Enliggt vittnen regnade glassplitter ned från tredje våningen och panik utbröt. För tv-kanalen YLE berättar vittnen att både vuxna och barn skadades.

Samtliga sjukhus i Helsingfors-området står beredda att ta emot patienter. Trafiken in till Helsingfors är bitvis igenproppad och ett 20-tal ambulanser och ambulanshelikoptrar har tagits till olyckplatsen. Ännu en timme efter explosionen hade alla inte fått hjälp.

Mattias Lundell, Dino Stén, TT

ARTIKELN HANDLAR OM