Bombhot mot SAS tvingade drottningen byta plan

Flög hem i snabbinkallat statsflyg

NYHETER

Ett hot mot flygbolaget SAS fick på fredagen drottning Silvia att lägga om sina resplaner. I stället för att gå ombord på ett SAS-plan i S:t Petersburg, flög hon hem i ett snabbinkallat statsplan.

Foto: jan johannesen
Drottning Silvia bytte till statsplan efter bombhotet mot SAS.

Drottning Silvia kom till den ryska miljonstaden på torsdagen för ett möte med World Childhood Foundation. Tanken var att hon skulle återvända till Sverige på fredagseftermiddagen med ett reguljärt SAS-plan.

- Men på grund av hotet ändrades säkerhetsarrangemangen, säger hovets informationssekreterare Morgan Gerle till TT.

Det innebar enligt Gerle att ett av svenska statens flygplan rekvirerades till S:t Petersburg och tog henne tillbaka till Stockholm. Svensk säkerhetspolis är alltid med på resor av det här slaget, men Gerle vill inte närmare kommentera hur säkerhetsrutinerna är upplagda.

Flygbolaget mottog under fredagen ett hot om att flera SAS-plan ska sprängas – om företaget inte betalar 20 miljoner dollar.

SAS uppmanades sätta in pengarna på ett konto innan klockan 15 idag.

Men vid 21-tiden hade inget hänt. Och polisen tror inte att det ligger allvar bakom hotet.Rikskriminalen samarbetar nu med nordiska kollegor för att hitta den som mejlat hoten. Det skickades från en Yahoo-adress i Kanada och Rikskriminalen har spårat avsändaren till Köpenhamn. Rikskriminalens IT-grupp arbetar därför tillsammans med sina danska kollegor.

- Vi måste göra det som åligger oss. Men förutom det första mejlet finns ingen annan aktivitet, säger Åke Röst, på Rikskriminalen, till aftonbladet.se.

SAS mottog under natten till fredagen samma mejl från flera håll. Det har skickats till flera dagstidningar i Norden och är författat på engelska. Flygbolaget får sällan ta mot liknande hotelser och bedömer inte hotet som allvarligt.

- Det har bedömts som låg substans. Polisen och vår säkerhetssida har bedömt det som lågt, säger Bertil Ternert, informationschef på SAS, till aftonbladet.se.

- Vi tror inte att det ligger allvar bakom hotet, säger Lars Nyhlén, chef för Rikskriminalen, till aftonbladet.se.

Polisen ser dock allvarligt på det inträffade. Alla hot – särskilt de som riktas mot flygbolag – utreds. Någon har ändå begått ett brott och efter den 11 september är hot mot flygbolag extra känsliga.

- Det är allvarligt om man riktar ett hot mot ett flygbolag. Det gör att våra bedömningar och ageranden blir därefter, säger Lars Nyhlén.

Hotet var skarpt formulerat. Om inte 20 miljoner dollar hade satts in på ett specifikt kontonummer ska flera plan sprängas i luften. Enligt avsändaren ska laddningar ha placerats i ett antal flygplan.

- När vi startade upp trafiken i morse, så gjorde vi som alltid när vi är osäkra. Vi kontrollerade att flygplanen inte var nyttjade på något sätt, säger Bertil Ternert.

Samtliga flygplan som står utomhus är plomberade och inne i hangarerna finns säkerhetsrutiner. Vid kontrollen upptäcktes inget ovanligt, och under dagen har inget ovanligt hänt.

Det är osäkert vilken brottsrubricering det rör sig om, men sannolikt rör det sig om försök till utpressning eller falskt larm.

Mattias Lundell, TT