Desperat jakt på mördaren i USA

53-åring tionde offret för prickskytten

1 av 2 | Foto: WILLIAM PHILPOTT/REUTERS
PANIK I WASHINGTON Beväpnade poliser har stoppat trafiken nära en Exxonmack i Fredericksburg där seriemördaren senast slagit till. Alla vita skåpbilar kontrolleras.
NYHETER

FREDERICKSBURG

Här sköts en 53-årig man till döds när han tankade sin bil.

Det tionde offret för Washingtons seriemördare - och det fjärde vid en bensinstation.

I natt pågick en desperat jakt efter en vit skåpbil.

Mordet i går klockan 09.30 lokal tid var det mest vågade hittills.

Skottet avlossades samtidigt som en trafikpolis utredde en trafikolycka på andra sidan gatan från Exxon-macken nära motorvägen I-95 i Fredericksburg, Virginia, några mil söder om Washington, DC.

Såg offret falla ihop

Polismannen hörde skottet och såg hur offret föll ihop. Men krypskytten lyckades försvinna längs motorvägen i det regniga vädret medan polismannen sprang mot offret.

Minst ett vittne rapporterade att gärningsmannen färdades i en vit skåpbil med en stege på taket. Samma iakttagelse har gjorts vid två av de tidigare skotten.

Polisen spärrade av trafiken kring I-95 med kaos som följd. Flera mil med bilar blev närmast stillastående medan polisen stoppade varje vit skåpbil, ofta flera gånger efter varandra eftersom inget system infördes för att visa att bilarna redan varit undersökta.

Får in tusentals tips

En ägare till en vit skåpbil hade fäst en vit flagga på sin radioantenn för att visa att han kom i fred. Men han stoppades också.

- Jag förstår dem, säger mannen och skakar på axlarna.

Jakten på vita skåpbilar pågick fortfarande sent i natt. Tillsammans med tarotkortet verkar det vara polisens enda spår. Men polisen uppmanade också allmänheten att inte fixera sig vid vita skåpbilar.

Polisen får tusentals tips på en speciell telefonlinje. Många hade svårt att komma fram.

- Det är panik i hela Washington, säger Virginia Anderson, en svart kvinna som tankar sin bil. Jag tankar fullt nu, sedan kommer jag aldrig att tanka här igen. Det är otäckt.

- Uppenbarligen letar vi efter en person som är extremt våldsam och som inte bryr sig, säger Howard Smith vid polisen i Spotsylvania County där gårdagens mord begicks med en trafikpolis 75 meter bort.

På lördagen bekräftades att mordet på 53-åringen är relaterat till de tidigare. Den ballistiska undersökningen visar att samma vapen använts.

"Leker katt och råtta"

När Washington vaknar idag håller fyra miljoner människor andan.

Det senaste mönstret har varit ett skott varannan dag.

- Det skulle inte förvåna mig om han väntar några dagar igen, han leker katt och råtta med polis och vanliga människor, säger kriminologen Jack Levin.

Så ser mannens vapen ut

Fredrik Virtanen

ARTIKELN HANDLAR OM