Experter: Prickskytten vill få respekt - med sitt gevär

NYHETER

ROCKVILLE

Han vill ha uppmärksamhet.

Han vill vara Gud.

- Det handlar inte om offren, det handlar om honom, säger psykiatrikern Park Dietz.

Scen ur "Counterstrike"

Tarotkortet, "dödskortet", är det enda spåret efter mördaren som läckt ut.

På det skrev han "Kära Polisman", alternativt "Herr polisman", "Jag är Gud".

Enligt Washington Post fanns det fler meddelanden på tarotkortet, bland annat skulle han ha skrivit att han inte ville att kortet skulle läcka ut till media.

"Insikt i hans psyke"

Polischef Charles Moose blev mycket irriterad när uppgifterna om kortet läckte ut. Dagen efter skällde han ut media offentligt för att visa mördaren att det var ett misstag.

Men bakom kamerorna bad Moose senare om ursäkt för sitt utbrott.

Utomstående experter hävdar att mannen vill vara med i nyheterna, han vill få erkännande för sina mord. Han vill ha respekt.

Därför skriver han ett artigt "Herr" polisman, för att visa och få respekt.

- Kortet ger oss en enorm insikt i hans psyke. Den här mannen känner sig oerhört viktig. Genom sin mordorgie känner han sig odödlig, i kontroll och i befäl. Sannolikt är han en vanlig medborgare som känt att han inte får den respekt han förtjänar. Nu får han den med ett gevär, säger James Alan Fox, professor i kriminologi.

- Det slumpmässiga urvalet av offer i seriemord betyder att det inte handlar om offren, det handlar om mördaren, säger Park Dietz, psykiatriker inriktad på brottsutredningar.

"Vill visa sin ilska"

Många experter tror att mannen nyligen råkat ut för en personlig katastrof som drivit in honom i det kallblodiga vansinnet.

- Folk som gör sånt här vill känna tillfredsställelse över sin skicklighet att utföra brott utan att upptäckas. Samtidigt som han vill visa sin ilska över världen. Vilket han uttryckt länge - om någon hade lyssnat.

Krypskytten liknas vid seriemördaren David Berkowitz, "Son of Sam", som skrev brev till tidningar i New York på 70-talet och berättade om sina mord.

- Han vill komma med i tv. Med tarotkortet vill han säga: "Jag är killen, jag gör alltihop."

Vissa spekulerar i att han kopierar dataspelet "Counterstrike" där spelaren skjuter människor med kikarsikte och gevär.

Att han skjuter sina offer med ett enda skott och aldrig missar, förutom vid det första tillfället, gör att många tror det är en militär eller utbildad krypskytt.

- Han vill vara kall, hård, fruktad. Men han är det inte. Polisen borde leta efter någon som har velat bli krypskytt, säger experten Brent E Turvey.

"Tarotmördaren" har dödat åtta - fyra miljoner lever i skräck

Fredrik Virtanen