De hörde en enorm smäll

Polisen i morse: Det var ett attentat

NYHETER

Det var en bomb med hagel som skakade köpcentret Myyrmanni.

Polisen i Helsingfors och den finländske inrikesministern Ville Itälä bekräftade i morse att landet utsatts för det värsta dådet sedan andra världskriget.

- Det var en kraftig laddning som var konstruerad för att skapa så stor skada som möjligt, sa statsminister Paavo Lipponen i finländsk tv på lördagen.

Foto: MARTTI KAINULAINEN/SCANPIX
hon överlevde Sju människor dödades och 60 skadades i explosionen. Flickan på bilden var en av dem som hade tur i tragedin. Hon fick endast lindriga skador.

Orsaken till explosionen var till en början ett mysterium.

Ingen brand bröt ut vid explosionen – köpcentrets sprinklersystem utlöstes aldrig.

Larmet om explosionen kom till räddningstjänsten 19.36.

Kort efter explosionen kom dels uppgifter om ett bombattentat, dels om en gasexplosion.

"Det är ett brott"

Vittnen i köpcentret hörde en kraftig smäll vilket till en början tydde på en exploderande bomb. Men huvudteorin blev snabbt att explosionen varit en olyckshändelse av något slag.

Tidigt i morse bekräftade polisen i Helsingfors att det rörde sig om ett bombattentat – riktad mot köpcentrat för att döda.

– Vi kan utesluta allting annat, som gas eller drivmedel, säger poliskommissarie Mikko Maunuksela till finska nyhetsbyrån FNB.

Experter inom det finska försvaret undersöker bomben och väntas komma med en rapport om dess storlek. Teorin är att den innehöll ett par kilo sprängmedel.

Polisen tror att bomben innehöll hagel. Man har inte lyckats klarlägga hur studenten som misstänks för dådet lyckats föra in den i köpcentret. Klart är dock att det rört sig om en liten – men mycket kraftig – laddning som lätt kunnat flyttas.

Mikko Maunuksela säger, liksom inrikesministern Ville Itälä, att det handlar om en av de värsta händelserna i finländsk historia.

– Något liknande har vi inte sett i Finland sedan andra världskriget, säger Mikko Maunuksela.

Polisen har inte hittat något motiv till dådet. Den misstänkte, som är under 20 år och själv dog i attentatet, studerade vid universitetet i Helsingfors och är ostraffad.

I morse, långt innan polisen bekräftade sina misstankar, var sepkulationerna många.

- Vi funderar mycket på det som hänt. Är det en ensam galnings verk, är det en gänguppgörelse mellan kriminella? Eller är det den tredje möjligheten, som spökar i allas tankar – ett terrordåd, säger Markus West, nyhetschef på tidningen Hufvudstadsbladet, till aftonbladet.se.

Redan då såg Markus West de första alternativen som mest troliga och tidningen arbetade på att få fram fakta om bombmannen. Denne blev det sjunde offret och är samma man som polisen arbetade för att få identifierad.

Kriminalpolisen arbetar nu bland annat med videoupptagningar som gjorts av bevakningskameror i köpcentret.

Många frågetecken

Utredningen har lämnats över från den lokala polisen till den centrala kriminalpolisen och fortfarande finns många frågetecken om orsakerna till attentatet. Några hot kom, enligt Maunuksela, inte in mot köpcentret under gårdagen.

Inte heller anställda på Myyrmanni eller räddningstjänsten har hört några hot eller varningar om ett bombattentat inför gårdagens explosion.

Liten mängd sprängämnen

På lördagsmorgonen hölls flera presskonferenser om sprängattentatet. Kommissarie Jari Liukku – en av de ledande utredarna – sa att de tekniska utredningarna och undersökningen av offren visar att det var fråga om ett brott.

Bomben skapade stor förödelse. Men polisen säger att en attentatsman inte behövt ta med sig några större mängder sprängämnen. Explosionen inträffade i en trapphall på andra våningen och tryckvågen nådde på så vis ända upp till taket.

Fönster och glasdelar av taket splittrades. Men takkonstruktionen klarade sig.

Finlands president Tarja Halonen chockades av nyheten om explosionen i Vanda.

Via den finländska nyhetsbyrån FNB uttryckte hon under kvällen sitt djupa deltagande med anhöriga till dem som dog i explosionen och med dem som skadades i köpcentret Myrrimanni.

Men då hoppades fortfarande finländarna på att katastrofen orsakats av en tragisk olycka. Nu vet man den fruktansvärda sanningen.

2 000 kan ha varit i varuhuset

Läs mer

Johan Edgar, Carl Hjelm, Mattias Lundell