Miljonärs-familj blev utpressad

Två män häktade i Göteborg i går

1 av 2 | Foto: BENGT KULÉN
Polisen gjorde husrannsakan i en av de misstänktas sommarstuga utanför Kungälv norr om Göteborg. Härifrån togs en kartong med spaningsmaterial.
NYHETER

GÖTEBORG

Två män, 26 och 33 år, häktades i går vid Göteborgs tingsrätt misstänkta för försök till grov utpressning.

Under flera månader misstänks de för att ha försökt pressa ut pengar ur en av Göteborgs rikaste familjer.

Den 62-årige Göteborgsdirektören och hans familj har under flera månader levt under utpressningshot. Nu vistas de på hemlig ort med polisskydd.

Han är god för över 130 miljoner kronor.

Mannen köpte i början av 90-talet en verkstadsfabrik. Under de närmaste tio åren byggde han upp en lönsam verksamhet. När han sålde i början av 90-talet hade fabriken 300 anställda. Köpare var ett världsomspännande verkstads- och säkerhetsföretag. Den 62-årige direktören kvarstod som vd i företaget.

Syns i "rikast-listan"

Han är tämligen okänd för den stora allmänheten. Men han syns i princip varje år när tidningarna i Göteborg gör listor över de mest förmögna personerna i Västsverige.

För ett par månader sen började hoten och kraven på pengar komma till familjen. De vände sig till polisen.

- Alla hot har framförts på distans, mer vill jag inte säga, säger kammaråklagare Per-Olof Hermansson.

Varför 62-åringen, hans fru och barn utsågs till måltavla ville i går inte polis eller åklagare kommentera.

Flyttade in till stan

Taxeringsåret 2000 redovisade direktören en inkomst på noll kronor. Däremot var kapitalinkomsten högre: nio miljoner kronor.

Men han är god för över 130 miljoner kronor.

Den utsatta familjen bodde tidigare i ett av Göteborgs mest välbärgade områden söder om stan. Nu bor ett av de vuxna barnen i huset nära havet.

Mannen och hans fru har flyttat in i en våning högst upp i en fastighet på en av Göteborgs paradgator. Ett av barnen har lägenhet i samma kvarter.

Den häktade 26-åringen, som nekar till brottet, bor också centralt i Göteborg - bara några hundra meter från sina offer. Han är skriven hos en kvinnlig släkting i ett av stans äldre hus.

Öde i sommarstugan

Han hälsade ofta på hos den nu häktade 33-åringen i hans lilla sommarstuga norr om Göteborg. Polisen gjorde husrannsakan i 33-åringens hem i tisdags och tog med sig en kartong när de lämnade huset.

33-åringen har tidigare dömts för ett förmögenhetsbrott, men 26-åringen är tidigare ostraffad.

Åklagaren är mycket förtegen om vilka motiv som ligger bakom. Men ett motiv kan vara att 26-åringen har stora ekonomiska problem. 26-åringen har tidigare drivit ett företag inom IT-sektorn med det har avregistrerats. Innan han flyttade till Göteborg drev han ett konditori i Gävle.

Kerstin Danielson