Kaffeupproret - mot prästen

Edith, 67: Han har fel kvinnosyn

NYHETER

Kvinnorna kokar i Virestad - men inte kaffe.

Inte längre.

- I morgon får kyrkoherden ordna kaffet själv. Det är vår protest mot hans kvinnosyn, säger Edith Krantz, 67.

Hon är ordförande för centerkvinnorna i småländska Virestad. De har i mer än 50 år kokat kaffe till gudstjänsten på tacksägelsedagen.

I morgon blir det inget med det.

Orsaken är en artikel i kyrkoherde Jan-Åke Karlssons egen tidning Nya väktaren. Där uppmanar han hustrun att underordna sig mannen och skriver bland annat:

"Gud har givit männen ansvaret att vara ledare och kvinnorna ansvaret att vara medhjälpare."

- Jan-Åke Karlssons kvinnosyn är minst sagt förlegad. För 100 år sedan hade det kanske gått bra att skriva så, säger Edith Krantz.

Smyckar kyrkan

Traditionen bjuder också att centerkvinnorna smyckar kyrkan med blommor på tacksägelsedagen. Det kommer de däremot att göra.

- Vi vill kunna tacka för skörden som vanligt.

Jan-Åke Karlsson, som i mitten av 1990-talet medverkade i den fascistiska tidningen Aktinform, anser att protesten är missriktad. I ett fax till Aftonbladet skriver han:

- Om de hade haft traditionen att på tacksägelsedagen servera kyrkoherden biffstek med lök och potatis i kyrkans sakristia som tack för hans åsikter, hade jag förstått protesten. Kyrkkaffet gäller dock alla kyrkobesökarna.

Angående kritiken mot hans kvinnosyn skriver Karlsson:

- Man och kvinna är lika mycket värda, men har olika uppgifter. Detta är grundlagt redan i skapelsen och klart omvittnat i Bibeln som är kyrkans enda rättesnöre.

"Det är Guds ord"

- Även om män skulle vilja föda barn och Jämo skulle kräva att männen föder minst hälften av barnen är detta inte möjligt.

- Vid min prästvigning för 25 år sedan har jag lovat att predika och hålla mig till Guds ord. Skulle jag be centerkvinnorna om ursäkt för det? Jesus säger: "Ve er, när alla människor talar väl om er."

Hans Österman