Minnesstund för offren i eftermiddag

NYHETER

Finland sörjer bombens offer.

Vid lunchtid på lördagen hålls en minnesstund – för att hedra de sju döda.

Bland offren finns en femårig flicka. Och dådet väcker starka känslor i Finland.

- Många är mest sorgsna. Människor vaknade i morse, gnuggade ögonen och förstår inte riktigt att sju människor är döda – i Finland, säger Markus West, nyhetschef på tidningen Hufvudstadsbladet, till aftonbladet.se.

En minnesstund kommer att hållas i den lokala kyrkan, Myrbacka, klockan 13. Statsminister Paavo Lipponen, inrikesminister Ville Itälä, stora delar av statsledningen och biskop Eero Huovinen kommer att delta.

Bloddonatorer

De som direkt drabbades av bomben fick omedelbar krishjälp. Under lördagen finns även personal från kyrkan, Finlands röda kors och andra organisationer vid sjukhusen för att ge stöd.

Samtidigt vädjas om allmänhetens hjälp. På lördagen gick Röda Korset i Finland ut med en efterlysning av bloddonatorer. Enligt nyhetsbyrån FNB är situationen inte akut, men förråden vid FRK:s Blodtjänst har minskat drastiskt på grund av bombattentatet.

Flera hundra blodpåsar togs under natten till Helsingfors från olika delar av landet.

- Sjukhusen har fått röda blodkroppar, plasma och trombocyter från Blodtjänsten i Kuopio, Tammerfors, Uleåborg och Åbo, säger Pia Westman, chef för Nylands blodtjänst, till FNB.

Läs mer

Mattias Lundell

ARTIKELN HANDLAR OM