”Attentatsmannen dog själv av bomben”

Ung student tog sex med sig i döden

NYHETER

Polisen misstänker att bombmannen är en finländsk universitetsstudent, yngre än 20 år.

Mannen är det sjunde offret för bomben mot köpcentret Myyrmanni – och polisen bekräftade på lördagen sina misstankar mot honom.

Med sig i döden tog han en man som uppträdde för barnen, en 17-årig pojke, tre kvinnor och en 5-årig flicka.

Allt mer talar för att bombdådet som tog sju människors liv var en mans verk. Polisen har under dagen arbetat intensivt för att identifiera det sjunde offret och vädjade på lördagsförmiddagen om allmänhetens hjälp.

Hans svårt sargade kropp hittades nära explosionsplatsen och signalementet talade om en man, 180 cm lång, klädd i mörkblå eller grå sportkläder och gymnastikskor i skostorlek 45.

Vid en presskonferens på lördagseftermiddagen meddelade den finländska centralkriminalpolisen att de under förmiddagen lyckades ta reda på vem mannen är. Det handlar om en finländsk man, yngre än 20 år, som studerar vid universitetet i Helsingfors. Mannen är ostraffad.

Inget motiv hittat

Polisen uppger också att man misstänker att studenten är gärningsmannen.

Statsminister Paavo Lipponen uttryckte på lördagen lättnad över att det sannolikt handlar om en ensam attentatsman. Tidigt på dagen uttryckte han sin oro till reportrar och sa att det skulle vara mycket allvarligt om organiserad brottslighet legat bakom händelsen.

Något motiv till varför studenten skulle ha genomfört attentatet har polisen inte hittat och många frågetecken kvarstår. Polisen vet inte om det kan har varit ett självmordsattentat eller om någonting gick fel. Det finns heller inga uppgifter om huruvida mannen misstänks ha agerat på egen hand.

Udersökningsledaren Tero Haapala, vid centralkriminalpolisen, säger att undersökningen fortsätter.

Läs mer

Mattias Lundell