19-åring bakom finsk dödsbomb

Han fann sprängreceptet på internet

NYHETER

VANDA

Han hittade receptet på internet och byggde sin egen bomb.

Kriminalpolisen tror nu att attentatet i köpcentret Myyrmanni utanför Helsingfors är en ensam självmordsbombares verk.

Gränslös sorg Den officiella minnesgudstjänsten i Myyrmäkikyrkan, inte långt från köpcentret, samlar hundratals. Många hade mist anhöriga eller vänner.

I går gjorde finska polisen husrannsakan hemma hos föräldrarna till en 19-årig pojke från Dickursby - inte långt från köpcentret. 19-åringen var den sista av dödsoffren som polisen identifierade. Den misstänkte attentatsmannen blev själv helt söndersprängd i explosionen.

Polisen förtegen

- Men det har gått så ringa tid efter händelsen att vi inte kan dra några slutsatser om han hade sprängämnena på kroppen eller inte, säger kriminalkommissarie Rabbe von Herzen.

Polisen var i går mycket förtegen om utredningen och vilka motiv som kan ha legat bakom attentatet. Men misstankarna om terrorism eller organiserad brottslighet som fanns i ett tidigt skede har man i stort sett lagt åt sidan. 19-åringen är inte känd av polisen sedan tidigare.

- Den misstänktes personlighet gör att vi tänker på det här sättet. Men än så länge utesluter vi ingenting, säger Rabbe von Herzen.

Bodde hemma

19-åringen är uppväxt i ett medelklasshem och bodde fortfarande hemma hos sin mamma och pappa. Han läste kemi på en yrkeshögskola i Vanda. Det finns också uppgifter om att han ska ha hittat receptet på bomben på internet.

Bomben som dödade och skadade så många var relativt liten, bara 2-3 kilos sprängladdning av ett ännu inte identifierat ämne. Men bomben innehöll hagel för att öka skadeverkan.

Bomben exploderade mitt under en spiraltrappa och där förstördes taket delvis i två våningar, glassplitter yrde från fönster och kupoltak.

Tusentals i köpcentret

Polisen visade i går valda delar av det avspärrade området för media. Bland de vardagliga reklamskyltarna för mat- och klädbutiker syntes högar med glas och bråte och omkullvälta möbler.

Polisen går nu igenom banden från övervakningskamerorna för att få en uppfattning om händelseförloppet.

Tusentalet personer var i köpcentret när bomben exploderade. Torget där 19-åringen valde att placera bomben är en mötesplats för unga människor i trakten.

Katarina Sternudd