Två svenskar döda i bombattentat på Bali

187 döda i terrordådet - sju skadade och minst två saknade svenskar

1 av 3 | Foto: Foto: DANIEL BROOKS/SYGMA/SCANPIX
NYHETER

Bilbomben tog minst två svenskars liv.

Sjukhuset i Denpasar bekräftar för aftonbladet.se att det är en man och en kvinna som dödats.

Samtidigt har långt ifrån alla de 187 döda identifierats. Många kroppar är sönderbrända eller sprängda i delar.

Över 300 rapporteras skadade och fortfarande saknas åtta svenskar.

Det var en bilbomb som totalförstörde nattklubben Sari Club på Kuta Beach, hela området började brinna. Minst 187 människor dödades. 309 människor skadades enligt de senaste siffrorna, 90 av dessa livshotande.

- Vi hörde skrik och såg blodiga människor överallt. Och eldslågorna steg upp mot skyn, berättar ögonvittnen.

- Jag gick mot dörren för att se vad som hände, just då kom den andra, stora smällen. Tryckvågen slängde mig bakåt, säger amerikanen Scott, som bott i Kuta Beach i sex år, till aftonbladet.se.

Han sprang fram till dörren och såg ett svampformat moln resa sig mot skyn. Han kastade sig ut och för att se. Först trodde han att explosionen var längre bort, men nästan direkt mötte han människorna.

- De såg ut som om de kom från en krigszon. Många hade fått kläderna brända av kroppen, de var svarta av sot och brännskador, många människor bars, delar av människor bars, berättar han på telefon från Kuta Beach.

Agus driver dykcentret Kuta Beach. Han befann sig på Paddy's Irish Bar som också demolerades.

- De hade lagt en bomb under en bil, berättar han för aftonbladet.se.

Polisen bekräftar hans berättelse. Agus kunde också berätta att de två svenskarna förts upp på den officiella listan.

Aftonbladet.se fick senare uppgiften bekräftad av talesmän för sjukhuset i Denpasar. Personalen berättar också att flera skadade svenskar fortfarande på söndagskvällen vårdades för sina skador.

Sent på söndagskvällen hade UD dock inte bekräftat dödsfallen.

Många på diskot

Bombattenten inträffade samtidigt, strax efter klockan 23 lokal tid, i turistparadiset Bali i Indonesien. I ett annat attentat exploderade bomben bara 100 meter från USA:s generalkonsulat i huvudstaden Denpasar, men inga människor skadades.

Konsekvenserna var långt värre vid Sari Club. Diskoteket var fullt av festande turister: svenskar, australier, tyskar, britter.

Enligt UD:s presstalesman Nina Ersman har UD sammanställt en lista med åtta saknade svenskar.

- Det här är personer som efterfrågats av anhöriga och som vi inte har kunnat lokalisera. Det betyder inte att vi vet om de är skadade eller omkomna, säger hon till TT, men vill inte uppge kön, ålder eller var personerna kommer ifrån.

Det kan alltså handla om personer som inte lyckats nå sina anhöriga. Ambassadrådet Anders Backman uppger dock att två svenskar och två personer med svenskklingande namn saknas.

- De saknade tillhörde två sällskap och de övriga personerna från sällskapen finns här, säger han. Men vi vet inte vad det blivit av deras bekanta. Vi har varit i kontakt med respektive hotell utan att få kontakt med dem.

Opererades under natten

Tre unga svenska kvinnor opererades för skador de fick när Paddy’s Bar sprängdes. Samtliga vårdades för brännskador.

Kvinnorna opererades under natten, en av dem för svåra brännskador, de andra för mindre allvarliga brännskador.

- Den svårast brännskadade unga svenskan flygs under söndagskvällen till Darwin i Australien för vård, säger Marie-Louise Olsson, svensk konsulärassistent på Bali, till TT.

Övertänt på några ögonblick

Det är enligt Olsson ännu oklart om en av de andra brännskadade svenskorna kan följa med på flyget till Darwin, eller om SOS International ska ordna en annan transport för henne.

En av de brännskadade kvinnorna har för Marie-Louise Olsson berättat att det bara smällde till och att allt var övertänt på bara några ögonblick. De lyckades dock ta sig ut ur den söndersprängda lokalen där de togs om hand och fördes till sjukhus.

Minst två av flickorna befann sig inne i en av de barer som sprängdes.

De skadade har först till tre olika sjukhus på Bali.

Från många olika länder

- Bland de skadade är de flesta turister från bland annat Australien, Nya Zeeland, Norge, Frankrike, Tyskland, Storbritannien och Afrika, säger en sjukhuskälla till Aftonbladet.

De flesta skadade vårdades på Balis största sjukhus, Sanglah i Denpasar. Enligt sjukhuspersonal fanns alltifrån lindriga skador till desto allvarligare.

En häftig brand bröt ut efter attentatet vid Sari Club. Elden spred sig snabbt till intilliggande byggnader - däribland ytterligare en nattklubb. Byggnader förstördes dels av bombens tryckvåg, dels av branden.

Kaos på sjukhuset

Fönsterrutor i närliggande kvarter - så långt som 500 meter därifrån - krossades av tryckvågen.

En fotograf blev ögonvittne till förödelsen. Han berättade för nyhetsbyrån Reuters att upp till femton bilvrak låg på platsen och att han sett ett antal människor inne i klubben

Ett område på två kilometer i radie spärrades av av polisen efter attentatet mot Sari Club.

På Balis sjukhus rådde i natt kaos.

Under natten arbetade personal med att upprätta namnlistor över de utländska patienterna.

Enligt vittnen tog det lång tid innan räddningspersonal kom till undsättning. Först en halvtimme efter explosionen var de på plats.

Vid det laget hade en stor grupp åskådare samlats utanför nattklubben.

Läs mer om bombdådet

Mattias Lundell, Carl Hjelm, Lotta Holmström, TT