Turisterna flyr från Bali

Kaotiskt på flygplatsen – extraplan insatta

NYHETER

Skräcken för nya attacker får turisterna att fly Bali.

Svenskar har under dagen kämpa för att komma "bort från terrorn, bort från helvetet."

Eleni Bellos, 23, och Saula Welker, 24, från Stockholm kom till Bali – och Kuta Beach – för tre veckor sedan. Resan var planerad sedan länge och de skulle vara kvar ett tag innan det var dags att åka vidare till Australien.

I dag är de skräckslagna och vill bara bort från ön.

- Vi är på flygplatsen och ska vidare till Sydney. Det har varit kaos, vi vill bara bort, skriver Eleni Bellos i ett sms till aftonbladet.se i eftermiddag.

Även på flygplatsen är det kaotiskt. Många är småskadade, alla vill bort. Och många kommer att kunna ta sig till just Australien, eftersom flygbolaget Qantas satt in alla tillgängliga plan.

Redan under natten talade Eleni och Saula med aftonbladet.se flera gånger. De var rädda och undrande, informationen på Bali var länge obefintlig. Allt de visste var vad de själva såg.

- Hela Sari Club hade jämnats med marken. Väggarna rasade på stället bredvid. Det var glassplitter överallt, sa Saula Welker.

- Vi är jätteskakade. Vi har fått se saker vi aldrig trodde vi skulle se, berättar Eleni Bellos.

”Paradisön har blivit ett helvete”

Och fortsätter:

- Det var en dröm, som har blivit en mardröm, säger Eleni Bellos.

Fadi Elturk jobbar som dj i Kuta Beach. Han hade tänkt vara kvar i ytterligare ett par månader, nu satsar han på att ta sig hem till Sverige redan nästa måndag.

- Paradisön Bali har blivit ett helvete, skriver han i ett mail.

När aftonbladet.se senare når honom på en dålig mobillinje känns allt lugnare. Han och delar av det stora kamratgänget har tagit sig från Kuta Beach till en annan del av ön.

- Det är bra just nu, faktiskt. Men det var en fruktansvärd natt. Det var bara tur att jag om mina kompisar i hann till Sari Club, säger Fadi Elturk.

Synen fruktansvärd

När han i morse gick förbi resterna av det populära diskot kom allt tillbaka. Fortfarande är synen fruktansvärd.

- Det luktade illa, det låg kroppsdelar överallt, säger Fadi Elturk.

Svenske Mikael vill också lämna ön fortast möjligt.

- Det här är det överlägset värsta jag varit med om och nu har man

verkligen sett terrorn i vitögat, skriver han i mejlkontakt med aftonbladet.se.

Han var precis i närheten av Sari Club när det smällde och klarade sig med lite splitter i pannan och andra småskavanker. Men upplevelsen var skakande, han och vännerna satt på sitt hostel och smällen fick hans stol att flyga ett par meter. Takdelar rasade in, väggar gick sönder och rutorna exploderade.

Vågar inte gå på McDonalds

Efter sms-kontakt med sina anhöriga i Sverige förstod han och vännerna att det var dags att lämna Kuta Beach. De samlades på stranden, ingen vågade närma sig tänkbara mål som Mc Donald’s eller Hard Rock Café.

Nästan ett dygn senare satt Mikael på flygplatsen utanför Kuta väntade på flyget. I ett mejl skriver Mikael:

- Hälsningar från en som bara vill ifrån terrorn, ifrån helvetet!

Mattias Lundell