Petri, 19, sprängde ihjäl sju

19-åringen skrev avskedsbrevet innan han sprängde sig

1 av 2 | Foto: SEPPO SOLMELA
Beskrivs som udda Den 19-årige finske sjävmordsbombaren Petri Gerdt beskrivs av sin omgivning som en vänlig men udda människa. Han var inte direkt mobbad men var inte heller omtyckt. Bilden togs av tidningen Ilta Sanomat för ett år sedan då han var vittne till en bilolycka.
NYHETER

VANDA

Bombaren i köpcentret i finska Vanda var tystlåten och mycket ensam. Redan som liten var Petri Gerdt, 19, intresserad av smällare och fyrverkerier.

Med åren blev han expert på riktiga bomber.

Under signaturen "RC" var han mycket aktiv i flera diskussiongrupper på internet om högexplosiva ämnen.

Sinnrik bomb

I mars i år skrev han så här till en av sina internet-kontakter:

- Det är trevligt att se att det finns andra i Finland som är intresserade av sånt här! Min största laddning var på 100 gram (...) tillräckligt för att sätta i gång några bilalarm. Jag skulle verkligen vilja se den laddning på 200 gram som du tänker smälla av! Helvete, det kommer att skrämma upp folk.

Bomben som i fredags dödade sju och skadade 61 i köpcentret Myyrmanni var mycket sinnrikt konstruerad. Genom att fylla den med hagel och metallbitar blev förödelsen stor, trots att bomben i sig inte vägde mer än högst ett par kilo.

Det är mycket troligt att Petri Gerdt fick tipset på internet.

- Vi undersöker fortfarande vilket explosivt ämne som användes. Men bomben var mycket välplacerad några meter framför spiraltrappan mitt i köpcentret, säger Seppo Kujala, överkommissarie vid Vandapolisen.

Avvikande sätt

Petri Gerdt växte upp i ett villaområde i Dickursby i Vanda norr om Helsingfors. Han hade nyligen börjat studera på Esbo Vanda högre tekniska yrkesskola. Han bodde fortfarande hemma hos mamma och pappa och ett yngre syskon.

Skolkamrater både från högstadiet och gymnasiet beskriver Petri Gerdt som en vänlig men udda figur utan vänner. Inte direkt mobbad. Men inte heller särskilt omtyckt. En 187 centimeter lång, mager pojke med ett lite avvikande sätt att gå, som ibland fick klasskamraterna att skratta åt honom.

Lämnades utanför

- Om han var mobbad så var det inte fysiskt utan psykiskt genom att han lämnades utanför hela tiden, säger en flicka till Ilta Sanomat.

- Han var i sin egen värld. Ibland log han lite. Men jag trodde aldrig att han skulle kunna göra en fluga för när, säger en pojke till tidningen.

Petri Gerdt spelade basket på fritiden. Men trots att sporten passade honom på grund av hans längd var han aldrig särskilt bra.

Som barn var han mycket förtjust i smällare och fyrverkerier. Med åren upptog intresset för kemi och explosiva ämnen en allt större del av hans tid.

Polisen är ännu förtegen om vilka motiv som han kan ha haft. Alla uppgifter tyder på att han var ensam om bombdådet.

Dog direkt

När han steg in på Myyrmanni på kvällen den 11 oktober såg han ut som vilken tonårspojke som helst. Klädd i en mörkblå vindtygsjacka, mörkblå joggingbyxor och gymnastikskor.

Han ställde sig på innetorget som binder samman köpcentrets olika delar. Där uppträdde en clown från McDonalds för en grupp barn.

När bomben briserade dog Petri Gerdt, 19, direkt.

Sex personer som bara var där för att handla följde honom i döden.

”Jag har aldrig varit med om en någon större olycka. Men en gång drömde jag att polisen körde till detontionsplatsen. Lyckligtvis svävade jag i en annan riktning. I nästa dröm var jag djupt inne i skogen.”

Tog adjö med dessa ord

TIDIGARE ARTIKLAR

Katarina Sternudd