Mp går med på att bygga vägar

Stoppar inte Norra länken

1 av 3 | Foto: MAGNUS SANDBERG
"DET GÅR FRAMÅT" Miljöpartiets förhandlare Åsa Romson vänder sig till både höger och vänster. Men det ser fortfarande ut att bli en röd-grön koalition i Stockholm.
NYHETER

Miljöpartiet förhandlar både åt höger och vänster.

Efter samtal med de båda blocken i går var både socialdemokraterna och borgarna förhoppningsfulla.

Det lutar fortfarande åt en rödgrön majoritet i Stockholm.

- Huvudspåret är fortfarande en koalition med s och v, men inte till vilket pris som helst. Vi är långt ifrån säkra på att vi kommer att nå en sådan majoritet. Det märktes inte minst under förra veckan. Går inte det är vi beredda att sätta oss i en aktiv opposition i stället, säger miljöpartiets förhandlare Åsa Romson.

Vågmästarna miljöpartiet kommer att avgöra hur Stockholm ska styras. Deras sex mandat är en lockelse för både borgarna och socialdemokraterna som nu gör allt för att komma överens med miljöpartiet.

Avvisade slutbudet

I onsdags bröt förhandlingarna med socialdemokraterna samman. Då avvisade miljöpartiet slutbudet.

Under två timmar i går diskuterade de i stället med borgarna om hur ett samarbete skulle kunna se ut. Efter mötet var Kristina Axén Olin (m) och Jan Björklund (fp) upprymda.

- Vi hade ett väldigt konstruktivt samtal och vi drar nu igång arbetet med ett borgerligt budgetförslag, sa Jan Björklund till TT.

Nya formuleringar

Men även socialdemokraterna och vänsterpartiet fick komma till förhandlingsbordet. Annika Billström (s) sa i Aftonbladet i går att det bara är förtydliganden på vissa punkter som krävs för en överenskommelse.

- Det gick framåt i dag i alla fall. Vi kunde konstatera att det finns öppningar i ett par kniviga frågor. Nu har vi fått nya formuleringar och vi räknar med att de formuleringarna kan lösa de här frågorna, säger Åsa Romson.

Stoppar inte Norra länken

Frågorna där parterna förra veckan gick på grund är nu på väg att lösas.

Mp släpper kravet att stoppa bygget av Norra länken och ger s frikort på Klarastrandsleden. Enligt Åsa Romson kommer inga konkreta beslut om byggande av Förbifart Stockholm att fattas under den kommande perioden.

- Där bedömer jag nu att vi har en gemensam syn på att några sådana beslut kommer inte att fattas.

På miljöpartiets medlemsmöte på onsdag kväll kommer Åsa Romson att lägga fram ett förslag på en överenskommelse med socialdemokraterna och vänsterpartiet.

Fatima Johansson