”Min syster är död. Mördad”

10 saknas efter terrorattacken

1 av 3
HÄR DOG 187 MÄNNISKOR Förödelsen efter bombattentatet är enorm. Nattklubben Sari är totalt raserad. Kratern är 2 meter djup och 4,5 meter bred.
NYHETER

10 svenskar rapporeras som saknade efter terrorbomberna på Bali.

En av dem är en 29-årig kvinna.

- Min syster är död. Mördad, skriver hennes bror i ett mejl till Aftonbladet.

I morse svensk tid hade 183 dödsoffer påträffats - siffrorna fortsätter att stiga.

Utrikesdepartementets siffror över antalet saknade svenskar ändrades fram och tillbaka under gårdagen.

Enligt de senaste uppgifterna i morse är tio svenskar anmälda som saknade.

- Jag bedömer det som tio, säger Anders Backman, minister på svenska ambassaden i Jakarta, som är på Bali för att hjälpa till att finna de svenskar som anmälts saknade.

Fyra, varav tre kvinnor, har anmälts saknade av sina ressällskap på Bali,. Två finns på listor över saknade och har svenskklingande namn. Ytterligare två har anmälts av anhöriga i Sverige.

Svår att identifiera

Den 29-åriga svenska kvinnan befann sig på Bali tillsammans med sin 30-årige pojkvän. Han är i livet - men har felaktigt pekats ut som död i vissa svenska medier.

Uppgiften att 29-åringen finns bland dödsoffren kunde UD inte bekräfta i natt. Enligt sjukhuskällor var det problem med att identifiera henne.

- Hon identifierades via sitt ISIC-kort, uppger källan.

Korten är en studentlegitimation som ofta används av ungdomar på långresor.

"Saknad i ett dygn"

I ett mejl till Aftonbladet berättar kvinnans 22-årige bror om sina känslor efter beskedet att hans saknade syster förmodligen är död.

" I går blev hon mördad av terrorister. Jag har nog inte fattat det ännu. Vi har inte fått någon bekräftelse på att hon är död. Men hon har varit "saknad" i ett dygn nu. Pojkvännen har vid en identifiering påträffat henne, för att sedan ta tillbaka att det skulle vara hon. Han blev osäker. Kroppen var antagligen illa bränd. Tandkort ska skickas imorrn som jag förstod det", skriver brodern i sitt mejl.

Flögs till Australien

Kvinnans lillebror berättar i sitt mejl att hon rest runt i världen de senaste sju åren. Under en av sina resor träffade hon sin pojkvän, som nu har tvingats identifiera henne på sjukhuset.

" Mitt enda syskon är död. Mördad. Kanske kommer vi alla att bli drabbade av terrorn till slut. På något sätt", avslutar den 22-årige brodern sitt brev.

Tre svenskor i 20-årsåldern brännskadades i attacken och två av dem flögs i går kväll till Australien och Singapore för vård.

- Jag kan inte säga om skadorna är livshotande, men sjukhusets läkare gjorde bedömningen att evakuering var nödvändig. Båda två var vid medvetande, sa ambassadrådet Anders Backman till Aftonbladet tidigt i morse.

Dödssiffran kan stiga

Listan över de dödade och saknade är en lista över människor från alla delar av världen.

I morse fanns 183 människor på sjukhusens listor över döda.

Men enligt indonesiska tv-uppgifter befarar myndigheterna att dödssiffran kan stiga betydligt eftersom räddningsmanskapet ännu inte tagit sig in i ett område som blev illa åtgånget vid attentatet.

Av de minst 309 skadade var i natt drygt 200 identifierade på sjukhus.

Har hittat id-kort

Värst drabbat är Australien, vars myndigheter räknar med att minst 40 invånare finns bland dödsoffren. Även många britter finns bland alla som anmälts som saknade.

Polischefen i Denpasar rapporterade att de har hittat ett id-kort som tros vara attentatsmannens. Kortet hittades på andra sidan gatan cirka två meter från bombbilen.

Johan Edgar, Carl Hjelm, Mattias Lundell, Zendry Svärdkrona, Hans Österman

ARTIKELN HANDLAR OM