”Bomben kom från al-Qaida”

1 av 2 | Foto: REUTERS
EN stad i spillror Indonesiska säkerhetsstyrkor patrullerar genom det förstörda området. Attentatet har flera tecken som tyder på att al-Qaida ligger bakom. Bland annat tidpunkten och tillvägagångssättet - att slå till på flera ställen samtidigt. Det är en känd taktik som beskrivs i al-Qaidas utbildningsmanualer.
NYHETER

Usama bin Ladin kopplas till bombattentaten på Bali.

Enligt underrättelsetjänster i USA och Asien utfördes attacken sannolikt av en islamistisk grupp som har samröre med hans terrororganisation al-Qaida.

Jemaah Islamiah, en militant islamistisk grupp, misstänks för att ligga bakom flera terroristattacker i Sydostasien den senaste tiden.

Nu även bombattentaten på Bali.

Gruppens syfte är att avsätta den nuvarande regimen i Indonesien och införa en islamistisk stat.

"Målet var turister"

- Det är tydligt att syftet med att attackera en större turistort som Kuta Beach är att döda så många som möjligt men även att skrämma västerlänningar ut ur landet, säger den amerikanske terroristexperten Simon Reeve.

Australiens utrikesminister Alexander Downer säger:

- Det är en terrorattack. Jemaah Islamiah stöds av al-Qaida både med pengar och folk. Detta är en organisation som även tidigare varit inblandad i terrorattentat och attackerat både australiska, amerikanska och brittiska ambassader.

FN:s generalsekreterare Kofi Annan är chockad och skrämd av attentatet och uttryckte sitt "starkaste fördömande":

- Dessa tragiska händelser understryker vikten av samarbete mellan alla nationer i kampen mot terrorism och för att försvara mänskliga rättigheter.

EU, Australien, Storbritannien och Frankrike erbjöd i går sin hjälp att finna attentatets gärningsmän.

Enligt tjänstemän på amerikansk och asiatisk underrättelsetjänst är Jemaah Islamiah den enda tänkbara terrorgrupp i regionen som är kapabel att utföra ett attentat som det mot Kuta Beachs nöjeskvarter på Bali.

Känd al-Qaidataktik

Bombattentaten i Kuta bär tydliga kännetecken för terrorattacker utförda av al-Qaida:

Sprängningarna utfördes i stort sett samtidigt. Detta är en känd taktik som beskrivs i al-Qaidas utbildningsmanualer.

Tidpunkten för attentaten har kopplingar till andra attentat. För nästan exakt två år sedan attackerade terrorister det amerikanska hangarfartyget USS Cole.

Terrorattackens syfte tros ha varit att angripa landets ekonomi. Detta är en relativt ny - men välkänd - taktik från al-Qaidas terrorattentat.

Jemaah Islamiah misstänks ligga bakom flera bombattentat i Sydostasien den senaste tiden. Sprängningarna i Kuta Beach och Denpasar är det senaste av sju större attentat i Indonesien på tre veckor.

Ingen har tagit på sig ansvaret för attentaten på Bali. Men terroristexperters misstankar mot al-Qaida är starka. Medlemmar i Jemaah Islamiah har deltagit i al-Qaidas träningsläger i Afghanistan.

Nätverk över världen

- Bombattentaten understryker att terrornätverket fortfarande är kapabelt till extrema, dödliga och förödande attacker och att nätverket når ut över hela världen, säger terroristexpert Paul Wilkinson på universitetet i skotska S:t

Andrews till CNN.

Det har länge varnats för att Indonesien - världens största muslimska nation - är på väg att bli ett tillhåll för militanta islamister. Detta trots att landet officiellt förhåller sig relativt tolerant mot olika religiösa grupper.

Carl Hjelm