”Allt är kaos på sjukhuset”

Vittnen: Brända kroppar i korridorer och på gatan

NYHETER

Bali var inte rustat för katastrofen.

Sjukhusen är överfulla och i akut behov av blod.

Brända kroppar ligger i korridorerna.

Foto: DARREN WHITESIDE/REUTERS
Inne på sjukhusen finns listor där människor letar efter namnen på sina vänner och släktingar.

På centralsjukhuset Sanglah i Densapar utspelade sig kaotiska scener. Sjukhuspersonal, anhöriga och diplomater sprang fram och tillbaka i de överfulla korridorerna.

- Rader med förkolnade kroppar och kroppsdelar låg både i korridorerna och på gatan utanför. Ur en plastpåse hängde det en fot. Det var det sjukaste jag har sett, berättar ett ögonvittne.

"Ljusen slocknade"

Den akuta blodbristen har gjort att flera svårt brännskadade människor inte gått att rädda.

- De har skrikit efter blod hela dagen. Särskilt nollnegativt blod.

David Eriksson, 21, och Marcus Hultqvist, 20, från Åsa i Halland anlände till Bali strax efter explosionen i lördags.

- Plötsligt slocknade ljuset när vi var på flygplatsen. Det dröjde innan vi förstod vidden av det som har hänt. Det var först när vi kollade Aftonbladet på internet som vi fick någon information, säger David Eriksson.

Listor på väggarna

- Nu ska vi åka till sjukhuset och lämna blod. Men allt är tydligen kaos där. Vi pratade med två killar som hade åkt dit för att försöka hjälpa till, men de blev nervisade i bårhuset. Personalen trodde att de ville identifiera sina anhöriga.

Den svenske diskjockeyn Fadi el-Turk besökte Sanglah-sjukhuset i går.

- Det fanns väldigt många motorcyklar och taxibilar på gatan. Många människor satt utanför sjukhuset och väntade på mer information om sina närmaste, säger han.

Inne på sjukhuset sitter namnlistor på väggarna där oroliga anhöriga letar efter sina nära och kära. Men informationen är inte pålitlig. Listorna ändras hela tiden.

Amerikanen Carl Dorf besökte Sanglah flera gånger i går. Han beskriver situationen som kaotisk, på gränsen till obegriplig.

- Medan jag stod och läste på listan över döda dök personalen upp och strök några av namnen. De skrevs i stället upp på listan över skadade. Det hände ett trettiotal gånger, säger han.

"Många svårt brända"

Han är skakad - men förstår problemen.

- Flera som letar efter saknade vänner och anhöriga har inte lyckats identifiera kropparna. Många är mycket svårt brända, säger han.

För svenska UD är arbetet mycket vanskligt.

- Det är svårt att veta vilka som saknas. Just nu råder stort kaos på sjukhusen. Det är väldigt svårt att få en uppfattning om vilka som saknas. Uppgifterna från de anhöriga är heller inte så tillförlitliga alla gånger, eftersom de inte riktigt vet var på jorden deras nära befinner sig, säger Nina Ersman på UD:s presstjänst.

Mattias Lundell, Zendry Svärdkrona, Hans Österman