”Presidentvalet i Serbien ogiltigt”

NYHETER

BELGRAD

Den andra och avgörande omgången av presidentvalet i Serbien genomfördes utan intermezzon på söndagen - men alltför få väljare tog sig till vallokalerna enligt oberoende observatörer. Det betyder att valet med stor sannolikhet måste göras om.

För att valet skulle vara giltigt krävdes att minst 50 procent av de 6,5 miljoner registrerade väljarna deltog. Men enligt den fristående observatörsgruppen Centret för fria val och demokrati (Cesid) var det bara 45,5 procent som deltog.

De båda kandidater som återstod i andra omgången var Jugoslaviens president Vojislav Kostunica och Jugoslaviens biträdande premiärminister Miroljub Labus.

Enligt Cesids vallokalsundersökningar fick Kostunica hela 66,7 procent av rösterna, medan Labus fick nöja sig med 31,3 procent.

Bojkott

Den tredje starkaste kandidaten i första valomgången, nationalisten Vojislav Seselj, som stöds av Jugoslaviens krigsbrottsåtalade förre ledare Slobodan Milosevic, hade uppmanat sina anhängare att bojkotta andra omgången. Tydligen lydde de honom.

För två år sedan gjorde Kostunica och Labus gemensam sak och såg till att Milosevic miste makten. Numera har de inte så mycket till övers för varandra.

I realiteten sågs valet som ett test på stödet för den reforminriktade serbiske premiärministern Zoran Djindjic och hans ansträngningar att bygga upp Serbiens ekonomi och rykte efter Milosevic, skriver AFP.

Djindjic stöder den 55-årige ekonomen Labus. Denne beskrivs som liberal och är den som har utformat den serbiska regeringens ekonomiska politik, där ett viktigt mål är privatisering av industrin.

Försiktig reformvän

De sista opinionsmätningarna före valet tydde på att den 58-årige Kostunica, före detta juridikprofessor, skulle vinna en storseger tack vare sin mer försiktiga inställning till reformer.

Kostunica hade varnat före valet för kaos och anarki om inte söndagens val blev giltigt. Han nämnde risken för oroligheter i såväl Kosovo som Sydserbien och Makedonien.

Premiärminister Djindjic avfärdade allt sådant tal:

- Vem som än vinner eller hur valet än slutar så kommer saker och ting att gå smidigt i Serbien. Reformerna ska fortsätta och det ska inte bli någon kris, sade han.

Om mindre än 50 procent av väljarkåren inte deltar i ett serbiskt val måste ett nytt val anordnas enligt vallagen. Men det sägs ingenting om när det skall ske.

TT-DPA