”Bombdådet är länkat till al-Qaida”

NYHETER

Polisen på Bali uppger att den nu har namn på vissa personer med koppling till bombsprängningarna.

Den indonesiske försvarsministern uppger att det finns en koppling till al-Qaida.

- Vi har namn som kommer att leda i vissa riktningar mot en lösning på det här fallet, sade en polistalesman till Reuters på måndagsmiddagen.

Fortfarande hade då ingen grupp trätt fram och tagit på sig bombdåden.

Men den indonesiske försvarsministern skyller dådet på al-Qaida.

- Vi är säkra på att al-Qaida är här. Bombdådet på Bali är länkat till al-Qaida i ett samarbete med lokala terrorister, sade Matori Abdul Djalil till nyhetsbyrån AP efter ett möte i Jakarta.

Enligt tjänstemän på amerikansk och asiatisk underrättelsetjänst är Jemaah Islamiah den enda tänkbara terrorgrupp i regionen som är kapabel att utföra ett attentat som det mot Kuta Beach nöjeskvarter på Bali.

Turister utsatt målgrupp

- Jemaah Islamiah och al-Qaida skulle kunna vara länkade till dådet, graden av våld tyder på det. Men det är för tidigt att peka ut någon speciell gruppering än, sade Magnus Ranstorp som är professor vid centrum för studier och politiskt våld till aftonbladet.se

Kommer vi att bli tvungna att vänja oss vid den här typen av terrordåd i framtiden?

- Tyvärr tror jag det. Det är ett strategiskt problem. Turister är en utsatt målgrupp. Den här sortens dåd får enorma konsekvenser för ekonomin och resebranschen. Terroristerna vill skapa orolighet, underminera ekonomin och turistnäringen, sade Magnus Ranstorp.

Turisterna flyr från paradiset

- Det är tydligt att syftet med att attackera en större turistort som Kuta Beach är att döda så många som möjligt men även att skrämma västerlänningar ut ur landet, säger den amerikanske terrorexperten Simon Reeve.

Turister som är rädda för nya terrordåd flyr nu turistparadiset.

- Bali var känt som ett paradis. Nu är det som helvetet i paradiset, sade den indonesiske hälsoministern Achmad Suyudi.

EU, Australien, Storbritannien och Frankrike erbjöd i går sin hjälp att finna attentatets gärningsmän.

Jakarta befarar ytterligare attacker

Det finns tecken som tyder på att fler terrorattacker kan vara att vänta. Den indonesiske säkerhetsministern säger att det finns indikationer på att terrorister planerar attacker mot olje- och gasanläggningar.

- Regeringen har skärpt säkerheten och kommer att fortsätta att trappa upp skyddet för vitala anläggningar, sade han och hänvisade till energiverk, olje- och gasfält i Paiton på östra Java, Bontang i östra Kalimantan, Arun i Aceh och Riau-provinsen.

Det finns underrättelseuppgifter om att dessa mål kommer att attackeras, bekräftade polischefen general Dai Bachtiar.

Känd al-Qaida-teknik

Bombattentaten i Kuta bär tydliga kännetecken för terrorattacker utförda av al-Qaida:

Sprängningarna utfördes i stort sett samtidigt. Detta är en känd teknik som beskrivs i al-Qaidas utbildningsmanualer.

Tidpunkten för attentaten har kopplingar till andra attentat. För nästan exakt två år sedan attackerade terrorister den amerikanska jagaren USS Cole.

Terrorattackens syfte tros ha varit att angripa landets ekonomi. Detta är en relativt ny - men välkänd - taktik från al-Qaidas terrorattentat.

Läs också:

Susanna Vidlund, Carl Hjelm, TT