Strandsatta svenskar kritiska till UD

"Vi vet inte vad som händer"

NYHETER

De svenskar som är kvar på Bali är starkt kritiska till hur svenska myndigheter bemött dem. De har haft svårt att få kontakt med konsulatet och vet inte vad som händer. Flera har kontaktat Aftonbladet.

Foto: Reuters
Sörjande tänder ljus på stranden i Kuta.

Det värsta är att UD inte hör av sig. Vi har ringt tre gånger och de har lovat att ringa tillbaka men ännu har vi inte hört något. Vi vet ingenting om vad som händer, skriver 16 unga svenskar som är kvar på Bali utan att veta hur de ska ta sig hem.

– Även om Sverige inte kan göra något åt situationen kan de åtminstone ringa oss, hålla oss uppdaterade om läget och lugna oss, säger Christian Carlsson som fortfarande befinner sig på Bali.

Evakuering inte aktuell

Han hade hoppats att Sverige skulle skicka ner ett chartrat plan för att ta hem de svenskar som befinner sig i kris efter terrorattentatet. Något sådant är dock inte aktuellt.

– Evakuering kan ske i samband med krig eller vid en krigsliknande situation. Men det har inte kommit på tal i det här läget, säger Kristina Östergren på UD:s pressjour.

Vad är skillnaden mellan terror och ett krigsliknande tillstånd?

– Det är en fråga för den politiska ledningen.

De som har returbiljetter tillbaka måste vända sig till sin resebyrå och få hjälp den vägen.

Den som inte har råd att bekosta en ombokad biljett hem kan få ett lån av svenska staten som sedan måste betalas tillbaka.

På UD har man förståelse för att strandsatta svenskar på Bali är frustrerade. Men resurserna är knappa.

– Ett litet konsulat som det vi har på Bali satsar allt krut på att försöka hitta skadade och eventuellt avlidna så att man kan informera anhöriga i Sverige.

– De som inte är skadade har kunnat bege sig till konsulatet. Man måste prioritera när man är i ett så svårt läge som vi har varit, säger Kristina Östergren.

Ulrika Nordin

ARTIKELN HANDLAR OM