Svartenbrandt jagas efter väpnat rån

"Misstänks ha tagit kvinna som gisslan"

NYHETER

Svariges farligaste man Lars Ferm, mer känd som Lars-Inge Svartenbrandt, är anhållen i sin frånvaro. Han är misstänkt för delaktighet i ett väpnat rån och gisslandrama i Söderhamn i eftermiddags.

- Det stämmer att vi är på jakt efter Svartenbrandt. Han är anhållen i sin frånvaro skäligen misstänkt för att ha deltagit vid rånet, säger Björn Olsson, kommissarie, hos polisen i Gävle, till Aftonbladet.

Polisen har gripit tre personer som misstänkta för att ha varit med i rånet. Svartenbrandt, som bor i Arbrå i närheten av Söderhamn, är anhållen i sin frånvaro.

- Vi vet inte om han är kvar i Söderhamn eller inte. Men vi vet att han var i trakten när de andra misstänkta greps, säger Björn Olsson.

Det hela började på en Statoil-mack i centrala Söderhamn på måndagseftermiddagen. Två män, en av dessa misstänks ha varit Svartenbrandt, klev fram till en kvinna som befann sig på platsen. Under vapenhot tvingades kvinnan att lämna i från sig sin bil. Därefter tog de två männen med kvinnan som gisslan till nästa anhalt.

En man med en huva uppdragen över huvudet kom vid 15.30 på måndagseftermiddagen in på Systembolaget i Söderhamn. Med en pistol hotades personalen så att rånaren kunde tilltvinga sig en okänd summa ur dagskassan.Om denna man var Svartenbrandt vet inte polisen.

Efter rånet försvann männen med kvinnan i hennes bil. Hon släpptes senare av på en skogsväg vid Trönö mellan Söderhamn och Bollnäs.

En stund efter rånet larmades polisen av en grupp jägare som sett några män uppträda misstänkt när de i sin bil passerade jägarna på skogsvägen mellan Glössbo och Trönö. När polisen kom till platsen var bilen med männen borta, men medan de stod där kom kvinnan som ägde bilen gående på vägen. Hon fördes misshandlad och chockad till sjukhus, men ska, enligt polisen, inte ha några livshotande skador.

Vid 18-tiden hittade polisen bilen inne i Söderhamn. I närheten kunde man gripa tre av de misstänkta. Alla utom Lars-Inge Svartenbrandt.

- De två som inte var med vid själva rånet är misstänkta för att ha haft samröre med den tredje gripne personen. Allihopa är ortsbor och tre av dem vet vi vilka de är sedan tidigare, säger Björn Olsson.

Lars-Inge Svartenbrandt, 57 år, har kallats ''Sveriges farligaste man''. Genom åren har han varit inblandad i många uppmärksammade brott.

1979 avvek han från en permission från Hall och fritog några veckor senare en kamrat från anstalten. Under flykten genomförde Svartenbrandt ett indrivningsuppdrag med en annan kamrat som slutade med att två män mördades. Han erkände senare att han huggit en av männen med en kniv, men att det var kamraten som dödade dem.

Dagen efter morden rånade han och kamraten från Hall ett postkontor i Stockholm. Svartenbrandt öppnade eld mot en polisbil och tre poliser skadades. De tog också sju personer som gisslan.

Lars-Inge Svartenbrandt jagas nu än en gång av ett stort polisuppbåd.

Andreas Bjunér, TT