bin Ladin skrev hyllningsbrev

Tacket till terroristerna stärker misstankarna mot al-Qaida

1 av 2 | Foto: KRISTER HANSSON
Väntar på de döda Kistorna staplas på hög runt om i Bali. Hittills har det officiellt bekräftats att 189 människor dödades i de olika bombattentaten.
NYHETER

För en dryg vecka sedan varnade Usama bin Ladin och hans andreman Ayman al-Zawahiri för nya terrorattacker.

Sedan dess har attentaten avlöst varandra. Nu tackar bin Ladin.

Bevis saknas mot al-Qaida men deras signatur finns på alla dåden. Efter tomma hot verkar al-Qaida till slut ha samlat sig för en andra offensiv.

Hur vet man att det verkligen var bin Ladins och al-Zawahiris röst på banden som sändes ut av al-Jazera, arabvärldens CNN?

I fallet bin Ladin är det troligen en gammal bandinspelning, men amerikanska experter hävdar att al-Zawahiri-intervjun är gjord tidigast i augusti och troligen så nyligen som för några veckor sedan.

Vilka attentat är det al-Qaida misstänks för?

6 oktober. En liten båt med sprängmedel kör in i sidan på den franska oljetankern Limburg utanför Jemens kust. Nästan en kopia av al-Qaida-attacken mot det amerikanska krigsfartyget USS Cole för två år sedan.

Fyra attentat

8 oktober. Två män attackerar amerikanska soldater på ett träningsläger i Kuwait. USA hävdar att de båda kuwaitierna har kopplingar till al-Qaida.

12 oktober. Tre bombexplosioner på Bali.

Till det ska läggas ett sprängdåd den 2 oktober i Zamboanga på södra Filippinerna.

Fyra attentat på tio dagar, vad säger det i så fall om al-Qaidas kapacitet i dag?

Om al-Qaida är skyldigt visar det att organisationen fortfarande delvis styrs centralt och att de kan kommunicera med sina terrorceller. Annars kunde al-Zawahiri inte ha känt till attentaten.

I går kom ett fax med bin Ladins underskrift till al-Jazera. Där gratulerar han till attackerna den 6 och 8 oktober. Går det att avgöra om faxet är äkta?

Bara att signaturen är densamma som i tidigare brev som sägs komma från bin Ladin. Faxet säger att attackerna "sänder ett klart och starkt budskap att de heliga krigarna inte blivit försvagade".

Levde i exil

Kan vi få se fler terrorattacker?

Rädslan finns för fler attentat. De kan komma var som helst i världen även om al-Qaida verkar vara mest aktiva i Sydostasien just nu.

Finns al-Qaida i Indonesien?

Ledaren för muslimska organisationen Jemaah Islamiah, Abu Bakar Bashir, pekas ut som al-Qaidas andlige ledare i landet. Han levde i många år i exil i Malaysia och ska då ha varit med om att bygga upp al-Qaida-celler där. En av hans närmaste medarbetare, Riudan Isamuddin, har gått under jorden och misstänks vara en av hjärnorna bakom flera i förväg avslöjade al-Qaida-dåd.

Vad talar för att al-Qaida ligger bakom attentatet i Bali?

Det kallblodiga genomförandet. Först en mindre bomb som fick folk att rusa ut på gatan. Då exploderade den kraftiga bilbomben. Utlänningar var måltavla.

Finns det något som talar för att andra än al-Qaida kan vara skyldiga?

Terrorattentat i Indonesien är inte ovanliga. Islamiska räddningsfronten brukar attackera sexklubbar, diskotek och andra ställen som anses befrämja västerländsk dekadens. Men deras dåd har varit påsksmällare i jämförelse med det här.

Svenskar ska identifiera döda

Wolfgang Hansson