Han sägs vara hjärnan bakom Bali-bomberna

NYHETER

Abu Bakar Bashir, 63, pekas ut som hjärnan bakom terrordåden på Bali.

Bashir förespråkar en fundamentalistisk stat i Sydostasien och hyllar Usama bin Ladin.

Själv skrattar han åt misstankarna.

- Jag misstänker att USA ligger bakom attackerna, säger han.

Foto: REUTERS
Utpekad Abu Bakar Bashir tillbakavisar att han har något med bombattentaten att göra.

Ingen är gripen för dåden. Ingen organisation har tagit på sig ansvaret.

Men världens strålkastarljus riktas ändå mot staden Solo på östra Java.

Offentligt utpekad

Där lever Abu Bakar Bashir - imamen som anses leda Jemaah Islamiah, en militant islamistisk grupp som misstänks ligga bakom flera terrordåd i regionen.

Australiens utrikesminister Alexander Downer har offentligt pekat ut Jemaah Islamiah.

Organisationen har, enligt Downer, genomfört dåden i samarbete med al-Qaida. I går anslöt sig Indonesiens försvarsminister Matori Abdul Djalil till den linjen.

- Vi är säkra på att al-Qaida finns här och att de samarbetar med lokala terrorister, säger han.

Slår tillbaka

Bashir avfärdar anklagelserna som nonsens.

- Anklagelserna mot mig är grundlösa. Jag misstänker att bombningarna planerades av USA för att rättfärdiga anklagelser om att Indonesien är en bas för terrorister, säger han till nyhetsbyrån AP.

Abu Bakir Bashir leder en islamistisk internatskola i Solo. Han är känd för hätska utfall mot amerikaner och judar. Redan på 1970-talet propagerade han för att Indonesien skulle införa strikta islamiska lagar.

En uppfattning som han fortfarande står fast vid.

Har suttit fängslad

Men det är först under de senaste åren som Bashir stigit fram som en inflytelserik kraft bland radikala muslimer i det annars relativt sekulariserade Indonesien.

Under Suhartos diktatur hölls Bashir i strama tyglar. Han fängslades i slutet av 1970-talet och flydde till Malaysia när han hotades av ett nytt fängelsestraff. Först efter Suhartos fall 1998 återvände Bashir till Indonesien.

Jemaah Islamiah vill skapa en islamisk stat i Indonesien, Malaysia och södra Filippinerna. Bashir har aldrig medgett att han leder gruppen, men förhör med gripna medlemmar pekar, enligt CIA, på att så är fallet.

Hyllar bin Ladin

USA, Singapore och Malaysia krävde nyligen att Bashir skulle gripas. Indonesien har nekat eftersom det saknas säkra bevis.

Bashir själv har inte direkt skingrat dimmorna. Han kallar Usama bin Ladin en "sann islamisk krigare".

I Radio Australia fällde han, ett dygn efter terrordåden, det föga diplomatiska omdömet att australier ingår i gruppen "otrogna" som vill krossa islam.

Jens Kärrman