Gisslan slogs medvetslös

Svartenbrandt misstänks för rån och brutalt gisslandrama

1 av 3
NYHETER

SÖDERHAMN

Rånarna trängde in i kvinnans bil och misshandlade henne svårt.

Medvetslös fick hon följa med som gisslan. När kvinnan kvicknade till hörde hon männen diskutera om de skulle döda henne eller inte.

- Det är ingen tvekan om att en av rånarna var Svartenbrandt, säger älgjägaren Berndt Lindblom som talade med männen.

Enligt flera vittnesmål och uppgifter till polisen var det Lars-Inge Svartenbrandt, alias Lars Ferm, som utförde rånet. Föraren som körde flyktbilen var enligt samma vittnesmål en 35-åring från Bollnäs.

Före rånet mot systembolaget i Söderhamn i går eftermiddag skaffade rånarna en flyktbil genom att stoppa en kvinna vid Statoilmacken i Söderhamn.

Kvinnan, som är i övre medelåldern, är på väg att lämna macken sedan hon tankat när männen tränger sig in i hennes Volvo modell V40, riktar en pistol mot henne och förklarar att de vill ha bilen.

Kvinnan slås medvetslös. Under hela rånet hålls hon sedan fången i bilens baksäte för att kunna fungera som gisslan.

Efter rånet körde de två rånarna mot Bollnäs på mindre vägar. Tre mil väster om Söderhamn stannade de mitt i skogen. Kvinnan låg fortfarande kvar på baksätets golv men började vakna till.

Ville döda henne

Hon hör då hur männen diskuterar var de ska göra med henne.

Enligt kvinnans vittnesmål tycker den äldre rånaren som utpekas vara Svartenbrandt att det är bäst att döda henne, medan den yngre föraren tycker att de ska låta kvinnan löpa.

Till slut har de bestämt sig. Kvinnan slits ut ur bilen. En av männen pekar därefter på en grusväg som går rakt in i skogen.

- Gå den vägen, säger han, fortsätt bara rätt fram och titta dig inte om.

Skadad och chockad

Chockad går kvinnan in i skogen och fruktar att när som helst träffas av ett skott. Hon är svårt chockad och mycket medtagen av sina allvarliga kroppsskador. Ett djupt sår i huvudet, brutna revben och sönderslaget ansikte och tänder.

Berndt Lindblom var på väg hem från älgjakten när han hamnade mitt i polisjakten på Svartenbrandt.

Rånarna hade stannat i älgskogen för att byta kläder och öppna kassetterna med pengar.

Älgjakten var på väg att avlutats för dagen då en av jägarna i jaktlaget såg hur en mörk Volvo V40 parkerade på en mindre grusväg.

Två män hoppade ur. De spanade nervöst runtomkring. Trots att avståndet var långt gick det inte att undgå att fatta misstankar.

Jägaren larmade de andra i laget och berättade vad han sett.

- Vi hade ju hört nyheten inne från Söderhamn och förstod direkt att det var rånarna, säger Lindblom.

Medan en av jägarna ringde till polisen körde Berndt Lindblom bort mot vägkorsningen där rånarna parkerat. Lindblom har ett förflutet inom militären och är inte rädd av sig.

- Jag var ju tvungen att säga något till dem när jag steg ur bilen så jag frågade om de hade sett en jakt-hund, berättar han.

Männen svarade att de inte sett skymten av någon hund. Så Berndt Lindblom tackade för svaret och körde vidare.

- Men det var ingen tvekan, säger han, en av dem var Svartenbrandt. Honom känner man ju igen.

- Dessutom höll på att ta av sig en overall medan den andre höll på med att försöka öppna något som jag sedan förstod var kassetterna med pengar.

Jaktkamraterna som var i telefonkontakt med polisstationen kunde nu verifiera att de första uppgifterna stämde. Det var rånarna som stannat i skogen.

Jägarna fick order att avvakta och se åt vilket håll bilen körde. Men innan polisen hann fram hade rånarna flytt. Flyktbilen hittades sedan i Bollnäs.

Ropade på hjälp

Polisen höll som bäst på att förhöra Berndt Lindblom och hans kamrater om vad de sett när en äldre kvinna kom vinglande genom skogen och ropade på hjälp. Det var den kidnappade bilägaren.

- Hon var svårt medtagen och hade en blodig trasa virad runt huvudet, säger Berndt Lindblom.

Kvinnan vårdas nu på sjukhus.

Klockan 20.15 i går kväll anhölls därför Lars-Inge Svartenbrandt i sin frånvaro, skäligen misstänkt för grovt rån, människorov och grov misshandel.

Hans 35-årige kumpan hade strax dessförinnan gripits av polisen tillsammans med ytterligare två män. Alla tre anhölls också i går av åklagare, de båda andra misstänks ha känt till rånet medan 35-åringen misstänks för delaktighet.

- Det här är ett synnerligen grymt och brutalt utfört brott, säger Björn Ohlsson vid polisen i Gävleborgs län.

Thomas Gustafsson