Skärpt straff för treårings fall från bro

NYHETER

Hovrätten skärper domen mot den mamma vars treårige son föll från Alviksbron i Stockholm i januari. Enligt rätten har hon medvetet utsatt sitt barn för överhängande livsfara. Men bevisen är otillräckliga och kvinnan slipper fängelsestraff.

Den treårige pojken föll från ett räcke 27 meter över vattenytan medan mamman stod förvirrad kvar på bron.

I dag föll domen i Svea hovrätt. Rätten anser att mamman medvetet utsatt sin son för överhängande livsfara. På grund av bristande bevisning slipper mamman fängelsestraff för dråpförsök och döms i stället till höga dagsböter för grovt vållande till kroppsskada.

Mamman tvingas dessutom betala 65 000 kronor i skadestånd till sin son.

Lyfte upp pojken på broräcket

I förhör har den 24-åriga kvinnan sagt att hon lyfte upp pojken på räcket för att visa några blå neonljus över Stockholms stad. Enligt mamman gjorde han en plötslig rörelse som gjorde att hon tappade greppet och sonen föll ner i vattnet 27 meter under bron.

Mamman ringde SOS Alarm och treåringen räddades efter femton minuter. Han var nedkyld och fick konstgjord andning men klarade sig utan bestående fysiska skador.

På sjukhuset sa pojken vid upprepade tillfällen att mamma "slängt" eller "släppt" honom från broräcket.

Vårdnadstvist med pappan

Mammans försvarsadvokat anser att pappan, som låg i tvist med mamman för att få vårdnaden om sonen, påverkat pojkens berättelse.

Men Svea hovrätt anser inte att kvinnans berättelse är trovärdig och tror att det är möjligt att kvinnan knuffat sin son från räcket. "Sammantaget talar utredningen med avsevärd styrka för att hon knuffat eller på annat sätt sett till att pojken fallit från bron", skriver hovrätten.

Avsaknad av bevis

Osäkerheten i uppgifter från ett litet barn och avsaknaden av andra bevis mot mamman innebär att hovrätten inte kan döma henne för dråpförsök.

Svea hovrätt dömer i stället mamman till grovt vållande till kroppsskada. Domen är villkorlig men kvinnan får betala 120 dagsböter. Hovrätten höjer också det skadestånd som kvinnan ska betala till sin son från tingsrättens 2 000 kronor till 65 000 kronor.

Ulrika Nordin