Anhållen 17-åring kopplas till bombdåd i Finland

Kontakt med 19-åringen på internet granskas

NYHETER

Den finländska polisen har anhållit en av de två ungdomar som greps efter bombexplosionen i Vanda.

Polisen fortsatte på tisdagen att undersöka sprängämnet i bomben, som dödade sju personer, bland dem den 19-årige trolige gärningsmannen Petri Erkki Tapio Gerdt själv.

Polisen bekräftade att sprängladdningen var hemgjord och att polisens tekniker ''rätt noga'' har kunnat kartlägga de olika beståndsdelarna i bomben. Dess exakta sammansättning vill polisen inte avslöja.

- Det handlade om en rätt enkel blandning. Men de spekulationer som förekommit i offentligheten om gödselbas, som till exempel urea, kan man glömma, säger chefen för polisens kriminallaboratorium Kimmo Himberg till FNB.

Okänt ämne

Bomben har delvis bestått av ammoniumnitrat, säger laboratoriechefen.

- Själva sprängladdningen har bestått av ett annat ämne, som jag inte nu vill avslöja, sade han till FNB.

För ammoniumnitratladdningar räcker i princip gödsel, olja och en tändmekanism.

Det mesta tyder på att 19-åringen handlade ensam och att hans plan gick ut på att bomben skulle detonera i köpcentret Myyrmanni.

Polisens antagande stöds av övervakningskamerornas upptagningar och ögonvittnesrapporter. Enligt dem besökte Gerdt ensam Myyrmanni på torsdagen, dagen före explosionen.

På fredagen hade han enligt övervakningskamerornas upptagningar kommit ensam till Myyrmanni cirka 20 minuter innan bomben exploderade. Ögonvittnen har också sett honom ensam på platsen. Hans övriga förehavanden utreds fortfarande.

Utredningarna av motivet till dådet har inte gett något nytt. Polisen bekräftar inte ryktena om att Gerdt skulle ha haft psykiska problem.

”Einstein'”

En yngling som kallar sig Einstein har intervjuats av finländsk radio eftersom han är ansvarig för en chattsida där kemi och bomber diskuteras och där Petri Gerdt ofta medverkade. Gerdt gav på chattsidan under signaturen RC tips på hur man bygger bomber av ureanitrat och ammoniumnitrat. Båda ämnena är lättillgängliga och kan köpas fritt i handeln.

De förhörda ungdomarna och den som fortfarande sitter i häkte tros alla ha varit aktiva på sidan. Det framgår inte om ''Einstein'' är bland de gripna.

Polisen kontrollerar chattsidor på Internet för att försöka förstå varför den tystlåtne 19-årige kemistuderanden från en medelklassfamilj i en förort till Helsingfors kan ha fått idén att spränga ett köpcenter.

TT