"Jag spelar datorspel på heltid"

Aftonbladets spelexpert chattade med läsarna

NYHETER

Han har till jobb att testa de senaste och häftigaste datorspelen - men har två gamla spel från 80-talet som favoriter.

Det sa Aftonbladets spelexpert Henrik Rudin när han chattade med läsarna.

Här är hela chattet.

ManneK säger: Om du själv fick välja konsol...vilken skulle det då bli? PS2, Xbox eller Gamecube?

Henrik Rudin säger: Just nu är det Playstation 2 för action och racing och Gamecube för de lite udda, härliga liren med varm spelglädje.

super mario dan säger: Är ps2 på väg ut? Priset är alldeles för högt för att vara en så gammal konsol.

Henrik Rudin säger: Visst, priset ligger några hundralappar för högt. Men PS2 är absolut inte på väg bort. Tvärtom är det i höst och vinter en ren kanonad av riktigt fina titlar. Både roliga och med superfin grafik.

alfons säger: Varför finns det så få spel till Mac?

Henrik Rudin säger: Mac har alltid varit en speldator på undantag. Men nog finns det ett gäng spel, de flesta konverteringar av pc-spel. Det är väl bara att böja sig: är du grymt spelintresserad är det pc eller tv-spel som gäller.

Krang säger: Fråga : har du testat nya This is football? Det är skitkul. Även om det finns snyggare spel och de inte har rättigheterna till alla namn så känns det verkligen som man är på plan. Det kan man inte ge dåligt betyg till!

Henrik Rudin säger: Jag har bara lirat senaste versionen lite kort, men de tidigare har ju inte direkt varit bra. Men - jo - lite av känslan i fotbollslir sitter i korrekta spelarnamn och en bra stämning på planen.

Simpa säger: Varför tvärsjönk priset på X-boxen? Har man problem?

Henrik Rudin säger: Jo, det var absolut problem. Microsoft har senare öppet erkänt att priset var alldeles för högt och man lär ha sålt ytterst få exemplar.

Påven säger: Snart ett år efter lanseringen av X-box i USA finns fortfarande bara ett par riktigt bra spel. När kommer spelen som skulle förändra världen egentligen?

Henrik Rudin säger: Nästa år. Boxen är lite oväntat svag nu under hösten. Men nästa år finns det en del riktigt häftiga titlar på gång samt online-tjänst, även om Microsoft gärna får lägga i en växel eller två till.

alfons säger: Vilken är enligt dig den bästa flygsimulatorn?

Henrik Rudin säger: IL-2 Sturmovik tyckte jag var en frisk fläkt - om än grymt svårflugen. Annars tycker jag överlag att simulatorerna går på rutin numera.

cooling säger: Hur många timmar om dagen ägnar du åt tv-spel?

Henrik Rudin säger: Heltid - detta är mitt jobb. Men att verkligen spela spelen är ju mindre, förstås. Det tar tid att göra research, skriva, massa administration etcetera.

Anna säger: Hur lång livstid tror du Gamecube har, ungefär?

Henrik Rudin säger: Jättesvårt att säga, man räknar ju traditionellt med runt fyra år. Men jag kan garanterat säga att du lär bli nöjd med vilket av tv-spelen du än köper. De är så pass bra till så pass bra pris.

Gmorn säger: Vad för online-spel vill du rekommendera?

Henrik Rudin säger: Jag är absolut inget fan av online-spel. När jag lirar på nätet blir det i så fall vanlig, simpel multiplayer - och där rockar UT2003 jämsides med Battlefield 1942 just nu.

Anna säger: Vilket är ditt favoritspel genom tiderna?

Henrik Rudin säger: Grymt svårt, det är ofta riktigt gamla klassiker man har kärast: som Damocles eller Speedball från slutet av 80-talet. På senare år är det nog "Gran turismo"-spelen och "Virtua tennis" jag har haft allra roligast med.

Marku säger: Vilket spel rekommenderar du att köpa till X-boxen?

Henrik Rudin säger: Alla måste ha "Halo", naturligtvis. Annars gillade jag "Buffy" som kom nyligen. Och i höst är det "Splinter cell", "Unreal championship" och "Need for speed" som gäller.

Mario 8-bit säger: Har du spelat det nya FIFA-spelet, och i så fall till vilket format är det bäst, PS2 eller GCN?

Henrik Rudin säger: Jag har inte lirat det till Gamecube, men hoppas på att det är mindre ryckigt än GC-versionen av "Fotbolls-VM". "Fifa 2003" är annars bra, om än inte helt klockrent.

Kenny säger: Skulle du rekommendera Battlefield 1942!!!

Henrik Rudin säger: Garanterat! ++++ - fyra plus. Recension finns på www.aftonbladet.se/spela/rudin

El Freddo säger: Vad tror du om det nya GTA, Vice City?

Henrik Rudin säger: Säkerligen bra, men garanterat ingen revolution - det hinner man inte med på ett år. "GTA III" var nog så hisnande.

ParaSite säger: Vet du om det någonsin kommer någon form av tangentbord och mus till boxen? med alla dessa fps vore det önskvärt

Henrik Rudin säger: Microsoft är väldigt känsliga på den frågan. Man är livrädd att boxen ska klassas som pc. Så, nja. Å andra sidan har man med Halo och kommande Unreal championship verkligen fått till FPS-styrning med handkontroll bra.

wabbitkilla säger: Hej henrik, jag pluggar till spelprogrammering och jag undrar vilket sorts spel som säljer mest?

Henrik Rudin säger: Sportspel och en del verkligen breda, efterlängtade titlar som Warcraft III eller Mario och familjespel som The Sims.

A-drag säger: Vad tror du om ryktena om att Nintendo köper upp Namco?

Henrik Rudin säger: Så mycket rykten som går varje dag. Jag orkar faktiskt inte bry mig förrän det verkligen är bekräftat.

fas säger: Vad tycker du om de svenska spelhusen (DICE, Starbreeze, SouthEnd Interactive mm.)? Tror du de kan vara några att räkna med i framtiden?

Henrik Rudin säger: Det är jättekul! Det har ju varit ett riktigt intressant svenskår. Svenska företag är helt klart med och har mycket hög kompetens. Fast det är ingen lek att tävla med de stora grabbarna där ute.

Mario 8-bit säger: Tror du att ett samarbete av speljättarna i syfte att skapa en standardkonsol är något vi kommer att se i framtiden?

Henrik Rudin säger: Redan nu ser vi allt fler multiformattitlar, där det blir jättebra spelglädje trots att tekniken inte pressas till max. Jag hoppas på en sådan utveckling, eftersom nog inga företag riktigt har varken pengar eller anledning att teknikrejsa sig till döds i framtiden.

bobby säger: På vilken telefon hittar man dom tuffaste spelen?

Henrik Rudin säger: Jag har inte råkoll på de inbyggda mobilspelen. Gå till en butik och prova. Däremot är det kul att java nu börjar komma på riktigt i mobilerna. Helt nya möjligheter

Gräsklipparmannen säger: Vad tycker du om Segas val att skicka med en DVD-film av första kapitlet ur ShenMue till Xbox-versionen av ShenMue II? Är det något man kan förvänta sig bli vanligare i spelvärlden?

Henrik Rudin säger: Över huvud taget blir det allt vanligare med trailers och extra godis a la dvd. Och det är väl givet - en spelupplevelse är ju ganska besläktad med film!

Mario 8-bit säger: Vilket av de kommande Sagan om Ringen-spelen tycker du ser mest lovande ut?

Henrik Rudin säger: EA:s "The two towers" helt givet. Det är - verkligen - ruskigt snyggt. En riktigt härlig upplevelse, trots att det är lite väl mycket svärdsviftande och ganska seg kontroll.

Mattias Kreku säger: Hur kommer det sig att Aftonbladet inte har uppmärksammat Gothic eller Gothic 2 trots att resten av världen har det?

Henrik Rudin säger: Antagligen är de inte släppta annat än på import. Vi recenserar bara spel som finns brett ute i butikerna.

Simpa säger: Jag saknar Dreamcast *snyft*!!! Hörde för ett tag sedan rykten om en "Dreamcast 2" av en annan tillverkare. De gamla DC-spelen skulle dock gå att använda på det. Struntprat?

Henrik Rudin säger: Ja, säkerligen. Det lär inte löna sig, och lär inte komma till Sverige, och några nya spel lär inte komma. Fortsätt spela de gamla spelen i stället! De är guld, en hel del!

Satellite säger: Har du testat NHL 2003? Vad tyckte du om det i såna fall?

Henrik Rudin säger: Helt klart bra. Recension kommer på fredag - kolla in det!

Påven säger: Har du någon inside info om den nya GBA det ryktas om?

Henrik Rudin säger: Nej, ingenting. Men man kan ju önska sig belysning av skärmen, kanske? Om det nu är någon ny på gång lär det inte bli någon ny teknik.

Andreas säger: Vilket är världens bästa sportspel? Varför?

Henrik Rudin säger: Virtua tennis. Oslagbart enkelt att lira, samtidigt som det tar en evighet att bemästra - och erbjuder oslagbara dueller för flera spelare. Till Dreamcast och pc. Tvåan finns på import till PS2.

Gamer säger: Jag tänkte köpa konsol - vilken rekommenderar du?

Henrik Rudin säger: Alla tre har sina för- respektive nackdelar. Kolla guiden i dag, där kan du fundera på vilka spel som kan passa dig.

UltraFernando säger: Microsoft ska snart sälja sina konsoler (i USA) tillsammans med Jet Set Radio Furutre och Sega GT 2002, ett så kallat Sega-pack. Tror du det lockar gammal Sega-publik?

Henrik Rudin säger: Nja, hur stor är den? Det är väl marginellt? Och de spelen är inga speciella supertitlar.

Alex säger: har du testat sim city 4000

Henrik Rudin säger: Spelet kommer heta Sim city 4 - och ja, jag har testat det. Längtar tills det kommer tidigt nästa år. Snyggt, mycket större än tidigare och massa trevliga, nya finesser.

aftonbladet.se

ARTIKELN HANDLAR OM