Flera tunga namn lämnar regeringen

NYHETER

Sex rutinerade statsråd lämnar regeringen. I dag meddelade statsminister Göran Persson att Björn Rosengren, Britta Lejon och Kjell Larsson inte kommer att finnas med när han presenterar sin nya ministertrupp på måndag. Alla utom Britta Lejon har själva valt att lämna sina uppdrag.

Regeringen förlorar flera tunga namn samtidigt som läget i riksdagen betraktas som instabilt.

Näringsminister Björn Rosengren lämnar regeringen av privata skäl.

Cancersjuke Kjell Larsson avgår som miljöminister för att se om sin hälsa. Han var tillfälligt ledig från sitt uppdrag mellan januari och april för att behandla sjukdomen men insjuknade igen i sommras.

Det är känt sedan tidigare att försvarsminister Björn von Sydow lämnar sitt uppdrag som försvarsminister. Han har tagit över talmansklubban i riksdagen efter Birgitta Dahl.

Socialförsäkringsminister Ingela Thalén meddelade i förra veckan att hon överger regeringen för att hon vill hinna med annat än politik.

Lejon får sparken

Även vice statsminister Lena Hjelm-Wallén lämnar regeringen på egen begäran.

Demokratiminister Britta Lejon är den enda av de sex som inte går frivilligt.

– Britta är den enda som fått sparken. Uppenbarligen anser Persson att hon inte har hållit måttet, säger Aftonbladets Lena Mellin.

Britta Lejon har haft en otydlig ministerroll med totalt 11 ansvarsområden.

– Det går inte att skapa sig en tydlig profil med en sådan diversehandel, säger Melin.

22 ministrar i nästa regering

Vid dagens presskonferens sa Göran Persson inget om att Britta Lejon själv bett om att få sluta som minister. aftonbladet.se har sökt Lejon men hon låter meddela att hon inte vill kommentera sin avgång i kväll.

– Så blir det när man kan tar in unga människor. De kan inte fortsätta hur länge som helst, säger Göran Persson till TV4. Han utesluter inte att Britta Lejon kan vara aktuell som minister längre fram.

Den nya regeringen som presenteras på måndag kommer att innehålla 22 ministrar mot dagens 20.

Ulrika Nordin