"Rosengren var det perfekta mobbningsoffret"

Statsvetaren Stig-Björn Ljunggren om Rosengren som politiker

Foto: Sofia Ekström
Rosengren har flera gånger handlat i blåsväder på grund av sitt agerande.
NYHETER

Porrklubb och Telia-fiasko. Listan över näringsminister Björn Rosengrens missar kan göras lång. Hans förmåga att sticka ut från mängden gjorde honom till ett perfekt mobbningsoffer, enligt statsvetaren Stig-Björn Ljunggren.

Björn Rosengren var regeringens hackkyckling. När svenska folket förlorade stort på Teliaaktiens ras fick näringsministern ta smällen.

– Han var ett lämpligt mobbningsoffer. Men han klarade av det eftersom han är ganska hårdhudad, säger statsvetaren Stig-Björn Ljunggren.

– Björn Rosengren har en fantastisk kapacitet använd på rätt sätt. Han är en sådan person som kan göra precis vad som helst. Från att rycka upp en landsända till att landsätta den första svenska månlandningen.

Rosengren rörde om

Efter Rosengrens avhopp får regeringen en spelevink mindre.

– Han har rört om lite, säger Ljunggren.

Som TCO-ordförande gjorde Björn Rosengren rubriker när han besökte porrklubben Tabu och betalade med kontokort. Han var den som drev kampanj för att svenska folket skulle köpa Teliaaktier som sedan rasade på börsen och i samband med diskussionerna kring en sammanslagning av Telia och Telenor kallade han Norge för "den sista Sovjetstaten".

– Att han ställer till det ibland är priset för hans entusiasm. Är man så dum att man köper aktier efter råd från sin politiker får man skylla sig själv, säger Ljunggren.

"Uträttade lite för näringslivet"

Men Svenskt Näringslivs vd Göran Tunhammar anser att Björn Rosengren fått litet uträttat som näringsminister.

– Björn Rosengren har haft stor förståelse och insikt för näringslivets villkor. Men han har haft svårt att gå från ord till handling. Om det berott på honom eller att han har fått litet gehör från regeringskansliet är svårt att säga, säger Tunhammar till TT.

Vad Björn Rosengren ska göra här näst vet ingen ännu.

– Men Göran Persson kommer inte att lämna honom i sticket, säger Stig-Björn Ljunggren.

– Rosengren har stora nackdelar men han har även många fördelar. Det vore skada om han bara fick sitta och rulla tummarna, säger Stig-Björn Ljunggren.

Ulrika Nordin

ARTIKELN HANDLAR OM