Björn Rosengren lämnar politiken

1 av 2 | Foto: Peter Kjellerås
Björn Rosengren lämnar alla sina politiska uppdrag.
NYHETER

Näringsminister Björn Rosengren lämnar sina politiska uppdrag. Han avgår av personliga skäl meddelade Göran Persson i dag.

Det är barnen och Björn Rosengrens sambon Helena Segnestam som fått honom att omvärdera livet och politiken.

– Den utlösande faktorn i det här sammanhanget är min familjesituation. Jag har jobbat dygnet runt och det är jag inte beredd att göra längre, säger Björn Rosengren till TT.

Rosengren avsäger sig från sin plats i riksdagen. Han lämnar även uppdraget som ledamot i socialdemokraternas partistyrelse och avgår som ordförande för s i Norrbotten till våren.

– Jag är inte beredd att avsätta ytterligare en hel fyraårsperiod med intensiv politisk verksamhet. Jag har fyllt sextio år, säger Rosengren.

Persson ville ha kvar honom

Så sent som i torsdags efter riksdagens frågestund sa Göran Persson att han räknade med att Björn Rosengren skulle fortsätta som näringsminister.

Men enligt Rosengren har samtal mellan honom och statsministern pågått i flera veckor.

– Jag har funderat på det här länge men till slut måste man bestämma sig också. Samtidigt är jag medveten om att jag borde ha avgått före valet och jag förstår de väljare som känner sig svikna, säger han.

Vill satsa på ny relation

I december förra året skilde sig Rosengren efter 35 års äktenskap. Nu vill han satsa på sambon Helena Segnestam, 37.

– Jag har offrat mycket för det här jobbet och inte lyckats kombinera det med ett familjeliv. Nu har jag en ny relation som jag vill vara rädd om och jag vill inte hamna i samma situation igen, säger han.

– Har man upplevt en skilsmässa vill man inte uppleva ännu en, säger Björn Rosengren till TV4.

Om Björn Rosengren:

Susanna Vidlund, Ulrika Nordin, TT