Svartenbrandt tog hans moped

Polisen grep rånaren - bara två timmar före kuppen mot systemet

1 av 3
han stal samuels moped Bara två timmar före rånet i Söderhamn stal Lars-Inge Svartenbrandt 16-årige Samuel Anderssons moped i Bollnäs. Polisen fick dock tag i stöldgodset.
NYHETER

BOLLNÄS

Bara två timmar innan han rånade Systembolaget i Söderhamn stal Lars-Inge Svartenbrandt en moped i Bollnäs.

Polisen ryckte ut, kunde återlämna mopeden till ägaren och tog upp anmälan.

Så fort polisen åkt iväg överföll Svartenbrandt och hans 35-årige medbrottsling mopedägarens pappa som fick ta emot flera hårda slag.

Därefter tog sig de båda männen till Söderhamn där de rånade Systembolaget.

Polismyndigheten i Gävleborgs län gick i går ut med rikslarm efter Lars-Inge Svartenbrandt, alias Lars Ferm. Han är anhållen i sin frånvaro misstänkt för rån och människorov.

Under sommaren har Svartenbrandt ofta bott över hos en kompis som har en liten lägenhet i utkanten av Bollnäs. Byggnaden, som brukar kallas för Slottet i Dalen, används som socialbostäder åt personer som saknar fast inkomst.

Mopedtjuven Svartenbrandt och hans kumpan upptäcktes klockan 13.15 i måndags av 16-årige Samuel Andersson. Samuel var hemma från skolan för att göra ett specialarbete.

Såg en mystisk bil

- Genom fönstret såg jag då hur en mystisk bil backade runt huset. När bilen körde iväg var mopeden som jag hade nere vid garaget försvunnen, säger Samuel Andersson.

Strax därefter kom Samuels pappa hem. Familjen kontaktade polisen.

Tack vare att ett vittne hade noterat bilens registreringsnummer visste polisen att ägaren till mopedtjuvarnas bil var bosatt på Slottet i Dalen. En polispatrull körde dit tillsammans med Samuels pappa. I ett av källarförråden hittade de mopeden.

När polisen lämnat platsen ville pappan ta reda på vem det egentligen var som stulit mopeden. På gårdsplanen dök plötsligt Svartenbrandt och hans kumpan upp.

Misshandlade pappan

- De var hotfulla och skrek om mopeden. De ställde sig i vägen för min bil och när jag försökte springa ifrån dem gick de på mig, säger pappan.

Två män, vänner till pappan, rusade ut från ett stall i närheten och gick emellan.

- Svartenbrandt hade en pistol i byxlinningen som han tog i handen och snurrade med så vi skulle se den. Men han hotade oss inte, säger en av männen som avbröt misshandeln.

Den 55-åriga kvinna som togs som gisslan före rånet mot Systembolaget och misshandlades svårt, vårdades fram till i går kväll på Bollnäs sjukhus.

TIDIGARE ARTIKLAR:

Thomas Gustafsson, Jerker Ivarsson, foto