Al-Qaida sprider sig över världen

Sydostasien är nätverkets starkaste fäste

NYHETER

Al-Qaida har inte längre bara ett huvud.

Terrornätverket har tvingats förvandla sig till en månghövdad drake.

De spektakulära terrordåden byts ut mot småskaligare attacker.

Träningslägren i Afghanistan har ersatts av källare och lägenheter runt om i världen.

USA krossade förra året al-Qaida i Afghanistan. Men bara tillfälligt. I stället för att slåss till det bittra slutet och dö martyrdöden valde al-Qaida att fly.

Minst två tredjedelar av ledarskapet verkar ha överlevt. Plus många i mellanskiktet.

De har spritt sig över världen och lierat sig med likasinnade.

I den mån någon ny verklig bas existerar finns den i Pakistan. Lever Usama bin Ladin är det troligen där han befinner sig. Detsamma gäller hans närmaste man Ayman al-Zawahiri.

I Karachi gömmer sig Khalid Shaikh Muhammed. Han var en av huvudmännen bakom planeringen av 11 september-dåden och ses nu som huvudansvarig för planeringen av nya större terrorattacker.

Håller kontakt på nätet

Via krypterade budskap på internet kommunicerar de olika delarna av al-Qaida med varandra. Sparsamt. Rädslan för att tala i telefon gör att de olika avdelningarna och cellerna har mycket stor frihet att på egen hand utföra terrordåd.

Som attacken i Kuwait för en dryg vecka sedan då två misstänkta al-Qaida-män öppnade eld mot amerikanska soldater. En attack som inte ställde till särskilt stor skada men visade att al-Qaida inte förlorat sin offensiva kapacitet.

Underrättelsetjänster runt om i världen har fått tänka om när det gäller terrorrörelsen. Al-Qaida har förvandlats till en ideologisk rörelse utan terrororganisationens normalt strikta hierarki.

Vissa hävdar att det nya al-Qaida är svårare att bekämpa än det gamla. Förr visste man var nyckelpersonerna höll till. Nu består hela organisationen av små avdelningar som är mycket besvärligare att komma åt.

Svårt stoppa attentat

Lösa kopplingar mellan lokala grupper och al-Qaida är svårare att upptäcka. Attentat som inte kräver omfattande planering och en rad inblandade är svårare att förhindra.

Försöken att frysa al-Qaidas tillgångar har till stor del misslyckats.

Sydostasien verkar vara organisationens nya starka fäste. Muslimer är dominerande befolkningsgrupp i många av länderna och möjligheten att smälta in stor. Islamiska extremistgrupper att liera sig med finns redan, grupper som har sina egna mål som delvis sammanfaller med al-Qaidas. Att slå mot västerländska intressen är ett sådant.

Ett är sig likt sedan tiden före 11 september:

Fortfarande är det i Saudiarabien som al-Qaida har flest anhängare. 80 procent av dem som sedan i juni gått in på en webbsida för al-Qaida är saudiaraber, enligt Pentagon.

Misstänkta al-Qaida attacker i år

Wolfgang Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM