Kommunen betalade svarta löner till unga

NYHETER

Unga sommarjobbare i Sundsvall har betalats svarta löner ända sedan 80-talet.

Kommunen kan ha smitit från nära fyra miljoner kronor bara i sociala avgifter.

- Jag har inte ens tänkt tanken att vi kan råka ut för krav från skattemyndigheten, säger Christin Strömberg, chef för kultur- och fritidsförvaltningen, till Sundsvalls Tidning.

Enligt tidningen säger hon att hon att hon inte känner till hur många unga som haft arbete, hur stor ersättning de haft eller om den olagliga hanteringen betyder att förvaltningen kommer att få betala avgifter i efterhand.

Strömberg kan inte förklara varför ingen upptäckt de olagliga lönerna.

— Ytterst är det väl jag som har kontrollfunktionen och borde ha sett det, säger hon.

De senaste sju åren har kulturförvaltningen ansvarat för sommarjobben för högstadieelever. Christin Strömberg erkänner utan vidare att det hela är olagligt.

- Vi har gjort fel och kommer att ändra det till nästa år, säger hon.

Det hela rör sig om ungdomar som har fått 30 kronor i timmen för sitt arbete under några veckor på sommaren. Ersättningen har betalats helt utanför lönesystemet vilket innebär att kommunen inte skickat in vare sig skatt eller arbetsgivaravgift. Ett omfattande skattefusk som dessutom kan ha pågått under närmare 20 år.

Det betyder att skatteskulden är på minst fyra miljoner kronor, en summa som skattemyndigheten kan komma att kräva in av kommunen.

aftonbladet.se, TT

ARTIKELN HANDLAR OM