Vad händer, Persson?

NYHETER

Göran Persson är ovan. I vanliga fall är det han som har kommandot.

Nu har andra tagit över taktpinnen. I strid ström hoppar statsråden av.

De senaste veckorna saknar motstycke i svensk politisk historia. Sex av sammanlagt 20 statsråd har lämnat regeringen.

Personalminskningen på 30 procent har genomförts utan att statsministern höjt pekfingret. Förrän i går då han meddelade att den nya regeringen presenteras på måndag. På Lejonbacken utanför Slottet.

Situationen är ovan för Göran Persson. Han brukar själv vara dirigenten. Nu tog plötsligt andra över - åtminstone tillfälligt.

Mystiska Rosengren

Näringsminister Björn Rosengrens avhopp från allt vad politik heter är på många sätt mystisk.

Efter en uppslitande strid blev Rosengren ordförande i Norrbottens partidistrikt. Det är en post som ger makt och inflytande i socialdemokratin.

Men efter att ha lagt ner tid och energi på att nå dit han vill lämnar Rosengren. Varför?

Varje helg och större delen av valrörelsen tillbringade Rosengren i Norrbotten. Nyss fyllda 60 ville han bli riksdagsledamot.

Men bara en månad efter han fått sin riksdagsplats hoppar Rosengren av. Hur förklarar han det för väljarna?

Göran Persson säger att Rosengren inte skulle fortsätta som näringsminister. Han erbjöds en annan post.

Vem talar sanning?

Rosengren säger att han fick sitta kvar. Men att han inte ville och i stället erbjöds ett annat jobb.

En av versionerna är fel. Frågan är bara vilken. Och vad som är Björn Rosengrens nya jobb.

På mindre än en månad har Rosengren gått från att vara en person helt inställd på att fortsätta sin politiska karriär. Till en som inte tycker att den är värd priset.

Tyst när Sydow gick

När Björn von Sydow lämnade regeringen hade Göran Persson ingen presskonferens. Inte heller när Ingela Thalén tog adjö efter mer än ett decennium i politikens absoluta centrum.

Men redan en timme efter Rosengrens avhopp satt statsministern i pressrummet. Där försökte han i möjligaste mån återta det tappade initiativet genom att själv meddela att ytterligare två personer, Kjell Larsson och Lena Hjelm-Wallén, lämnar regeringen. Och att han gett biträdande justitieminister Britta Lejon sparken.

Så sent som för ett par veckor sedan tillkännagav Göran Persson "att man ändrar inte i ett vinnande lag". Budskapet var solklart. Ommöbleringarna i regeringen skulle bli små, på gränsen till obefintliga.

Men det vinnande laget ändrade sig av sig självt. Folk hade helt enkelt tröttnat.

Nu måste det bli av

Om fem dagar är Göran Persson tvungen att bevisa att han på nytt har tagit kommandot. Den stora regeringsombildning som han påstår sig velat vänta med måste bli av nu.

Göran Persson säger att han tänker fortsätta med "generationsväxlingen", det vill säga plocka in folk i samma ålder som Messing, 34, Östros, 37 och Lindh, 45.

Men det är inte bara åldern det hänger på. Det bevisar inte minst petningen av Lejon, 37.

Efter en valrörelse dominerad av integrationsfrågorna borde Göran Persson ta tillfället i akt att plocka in en person med bakgrund i det nya Sverige. Trots regeringsformens krav på att statsråd måste ha varit svensk medborgare under minst tio år finns det många att välja på.

Fler artiklar:

Ytterligare fyra statsråd lämnar regeringen - näringsminister Björn Rosengren, miljöminister Kjell Larsson, vice statsminister Lena Hjelm-Wallén och demokratiminister Britta Lejon. Tidigare har försvarsminister Björn von Sydow och biträdande socialminister Ingela Thalén hoppat av. Regeringen består nu av 14 statsråd. Förut var de 20.

Lena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM