Två män anhållna för bombdådet på Bali

Fyra personer förhörs av polis

NYHETER

Fyra personer sitter i intensiva förhör om bombdådet som dödade minst 180 personer på Bali.

De två män som misstänktes redan i går har anhållits, enligt uppgifter i internationell press.

De två män som nu sitter i förhör tillsammans med ytterligare två personer, drog snabbt till sig polisens uppmärksamhet.

Den ene mannens identitetshandlingar hittades nära platsen för explosionen, den andre var säkerhetsvakt på en klubb i området, enligt nyhetsbyrån AP.

Ytterligare två misstänkta sitter i intensiva förhör hos polisen i Denpasar, enligt nyhetsbyrån AFP.

Samtidigt förnekar polisen uppgifter i amerikansk media om att en före detta flygvapenofficer ska ha erkänt att han byggt bomben som orsakade tragedin på Sari Club.

Enligt en polistalesman har mannen hörts eftersom han hade kunskap om hur man bygger den typen av bomb som exploderade på Bali. Men de förnekar att han är misstänkt.

Åtta män bakom attentatet

Åtta attentatsmän i två skåpbilar placerade ut den bomb som dödade mer än 180 människor och skadade flera hundra. Det uppger en poliskälla för den indonesiska tidningen Koran Tempo Daily i dag.

   En anonym poliskälla på Bali säger till tidningen att attentatsmännen uppträtt mycket professionellt.

  Bilarna ska först ha stannat en bit ifrån baren Sari Club och orsakat trafikstockning på den trånga gatan för att få fritt spelrum framför fordonen.

Tidsinställd bomb

  En av bilarna lämnades på platsen och attentatsmännen klämde sedan ihop sig i den andra bilen och åkte vidare, enligt Koran Tempo Daily som betraktas som en tillförlitlig källa.

  - Det finns två möjligheter. Antingen har bomben aktiverats med en timer eller så har förövarna bara tryckt på en fjärrutlösare så att de kunde kontrollera explosionen från säkert avstånd, säger poliskällan till tidningen.

Enligt utredarna har tre olika typer av sprängämnen hittats vid attentatsplatsen, däribland det militära medlet C4 och TNT (trotyl). Rester av ämnena hittades på den minibuss där polisen tror att den största av de två bomberna placerats, på offrens kroppar och på intilliggande byggnader, uppger TT och Reuters.

Fem gripna i Malaysia

I Indonesiens grannland Malaysia har fem personer gripits. De misstänks tillhöra en sydasiatisk terrorgrupp med kopplingar till al-Qaida. De fem männen tillhör gruppen Jemaah Islamiyah som tros ligga bakom bombdådet på Bali.

Enligt malaysisk polis misstänks de inte för inblandning i det dådet utan för attacker som planerats bl.a. i Singapore.

Bekräftade dödsoffer

Ulrika Nordin