Svenska bolag på porrkungen Miltons sajt

Länkar och logotyper utlagda utan bolagens vetskap

NYHETER

Ericsson, Moderna museet och Karolinska institutet figurerar på porrjätten Privates guidesajt för Stockholm. Länkar och logotyper har lagts ut utan företagen och institutionernas vetskap.

I somras blev det känt att Berth Milton juniors porrjätte Private Media Group köpt upp domännamnet www.stockholm.com. Nu ligger guidesidan uppe och innehållet är hittills inte så upprörande, rent moraliskt. Upphovsrättsligt är det en annan femma. På sidan ligger det hänvisningar till svenska företag och institutioner. Bland dem Ericsson, Karolinska institutet, Moderna museet, Svensk Form, restaurangen Berns och Jazzklubben Fasching. Samtliga med logotyper och länkar.

- De har inte tillfrågat oss och vi vill inte bli förknippade med deras verksamhet. Nu kommer vi vänligt och snällt att be dem att plocka ner detta, säger Ericssons presschef Åse Lindskog till TT.

Om den kontakten inte ger resultat ''får vi se om vi tar till andra åtgärder'', säger hon. Då kan jurister kopplas in.

Har inte tillfrågats

Inget av de företag som TT varit i kontakt med har blivit tillfrågat om de vill medverka på sidan och de flesta ska arbeta för att länkarna ska tas bort.

- Otroligt, vi vill inte vara en del av tråkigheter och vi ska söka kontakt med dem, säger Lotta Wästberg som jobbar på marknadsavdelningen på Berns.

- Det här är oerhört obehagligt, men vi har ingen möjlighet att surfa runt och se i vilka sammanhang vårt namn förekommer, säger Pernilla Åbrink, projektledare på Svensk Form.

Peter Darowsky är advokat med inriktning på immaterialrätt, till exempel varumärken och upphovsrätt. Han tror att de upprörda företagen och institutionerna kan komma åt problemet varumärkesrättsligt.

- Man får göra förflyttande länkar utan att fråga om lov, men det här är med stor sannolikhet varumärkesintrång, säger han.

Jenny Östergren, immaterialrättskonsultent på Verisign Sweden, säger att det är olagligt även att lägga ut länkarna då det är en sajt med ett kommersiellt syfte. Företagen kan även stämma Private för copyrigtintrång och vilseledande marknadsföring då sajten ger intrycket av att det finns ett samarbete mellan företagen, enligt henne.

Registrerat i Spanien

Problemet kan i stället bli vart företagen ska vända sig. Private är registrerat i Spanien, men webbhotellet ligger i Danmark.

Stockholms kommuns jurister har sett över möjligheterna att ta tillbaka domännamnet stockholm.com, men insett att lagrummet är litet.

- Eftersom de inte ofredat stan ännu så ligger vi lågt ett tag, men kommer de ut med en porrsajt kommer vi förmodligen att anlita en specialiserad konsultjurist, säger Krister Eriksson som arbetar med avtalsfrågor på kommunens IT-avdelning.

Domännamnsföretaget NU Domain, som tillhandahåller Internetadresser med efterledet ''.nu'' har som en reaktion på porrföretagets uppköp beslutat att ge adressen www.stockholm.nu till Stockholms stad. Besökare kommer att länkas direkt till stadens officiella hemsida www.stockholm.se.

Tove Wennergren/TT