Svensk bensin blev norsk dödlig sprit

Etanolbränslet destillerades och kokades

NYHETER

En norsk liga ska ha framställt stora mängder sprit som kan vara livshotande vid förtäring.

Råvaran ska vara miljöbensin inköpt i Sverige.

Det var när norsk polis för två veckor sedan gjorde ett större spritbeslag i ett garage i Rälingen i sydöstra Norge, som de upptäckte att råvaran för den hembrända spriten var den svenska miljöbensinen med beteckningen E85.

Polisen hittade nästan 1 000 liter sprit. Efter att ha undersökt beslaget närmare, drog de slutsatsen att någon använt det svenska etanolbränslet som råvara vid framställningen av spriten.

-De har destillerat bensinen, kokat upp etanolen, tappat över på dunkar och sålt vidare. Troligen har spriten distribuerats över stora delar av sydöstra Norge. Det är omöjligt att säga hur många som kan ha druckit av spriten, säger en av polisens utredare till norska tidningen Romerikes Blad.

Livsfarligt att dricka spriten

Frithjof Nicolaysen som är produktchef vid företaget Arcus produkter har aldrig hört talas om att bensin använts för tillverka sprit.

-Detta är helt okänt för oss. Det måste räknas som rena giftet, säger han.

Enligt kemiexperter tidningen pratat med, kan den färdiga spriten lukta och smaka normalt men trots det vara livsfarlig.

-Att låta hobbykemister leka med detta är livsfarligt. Detta skulle jag aldrig i livet dricka av. Alla kemister vet att det är omöjligt att skilja alla ämnen i bensinen från etanolen, säger Bjarne Lindberg som är kemiingejör på norska Statoil.

Han påpekar också att ämnet bensen är cancerframkallande och att det är fysiskt omöjligt att skilja ut bensen från etanol vid en destillering.

Stor förtjänst vid försäljning

Enligt polisen kan spriten vara värd över 200 kronor per liter i Norge, vilket skulle innebära en stor förtjänst då bensinen endast kostar runt tio kronor per liter att köpa.

Polisen har gripit sex personer i åldrarna 18 till 35. Ytterligare en person är efterlyst.

Nu efterlyser polisen personer som kan ha druckit av spriten. Enligt polisen finns det inget samband med den stora träspritshärvan i Norge som orsakat flera människors död.

Om spritbeslaget:

Susanna Vidlund