Sjukhus anmäls av polis

Skickade hem misshandlad 13-åring - trots att han var ensam hemma

NYHETER

Den misshandlade 13-åringen skickades hem från sjukhuset, trots att han var ensam hemma.

Nu anmäls sjukhuset av både pojkens advokat och polisen som utreder misshandeln.

En fredagskväll i slutet av augusti i år kom 13-åringen till akutmottagningen på sjukhuset som ligger i Östergötland. Han berättade att han blivit misshandlad av en vuxen person som gett honom en dansk skalle i ansiktet. Smällen hade träffat på näsan.

Pojken uppger att han ensam fick gå från akuten till öron-näsa-halskliniken. Där fick han lite bomull av en sjuksköterska och blev ombedd att komma igen nästa dag.

Bruten näsa

13-åringen berättade för sjuksköterskan att han blivit misshandlad, att han var ensam hemma och inte kunde få tag i sina föräldrar. Trots det uppger pojken att han blev hemskickad utan att några myndigheter kontaktades.

När han återkom dagen efter konstaterades det att hans näsa var bruten. Då kontaktade även en läkare socialförvaltningen.

Nu vänder sig den polisman som utreder misshandeln och pojkens advokat till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN).

Ouppklarat

De vill att HSAN ska utreda om sjukhuset agerat i överensstämmelse med de regler som finns. "Barn i en sådan situation ska tagas om hand och skyddas, inte skickas iväg helt ensamma till osäkra förhållanden", skriver de i sin anmälan.

- Vi reagerade båda två på att han bara skickades hem utan att det kontrollerades om det fanns någon pojken kunde ha vänt sig till. Han hade utsatts för ett brott och behövde någon att prata med, säger Agneta Stangel, 13-åringens advokat, till TT.

Misshandeln av 13-åringen är ännu inte uppklarad.

Fredrik Gunér/TT