De planerade nya bombdåd

Flygofficer tillverkade bomben på diskoteket

NYHETER

KUTA, BALI.

Bombattentatet mot det populära diskoteket Sari Club utfördes troligen av åtta terrorister.

En före detta flygofficer har enligt obekräftade uppgifter erkänt att han tillverkade bomben.

Risken för ytterligare terrordåd mot västerlänningar i Indonesien bedöms som mycket hög.

På torsdagen kom också uppgifter från indonesisk polis om att den muslimske böneledaren Abubakar Baasyir ska gripas.

Foto: TEH ENG KOON/AP
De här fyra männen i åldern 29 till 39 år är malaysier och medlemmar i organisationen Jemaah Islamiah, som står nära al-Qaida. Enligt polisen planerade de ett attentat mot amerikanska ambassaden i Singapore.

Polisen här på Bali har hittat id-kort som binder två män till attentatet i resterna av det som en gång var nöjesgatan Poppies Gang vid Sari Club.

Av utredningstekniska skäl avslöjas inte exakt hur många som har gripits. Sent i natt uppgavs att fyra personer förhördes.

Samtidigt som jakten på de skyldiga intensifieras har polisens bild av hur attentatet utfördes klarnat.

På torsdagseftermiddagen meddelade den indonesiska polisen att den muslimske böneutroparen den muslimske böneledaren Abubakar Baasyir ska gripas, uppger AFP. Baasyir misstänks för samröre med terrorism.

Blockerade gatan

Strax efter klockan 23, lokal tid, i lördags kväll körde åtta män i två skåpbilar upp på Poppies Gang och stannade utanför Sari Club där de blockerade gatan.

Männen i den ena skåpbilen sprang över till den andra som snabbt körde vidare. Strax efteråt exploderade den kraftiga bilbomben.

Enligt uppgift bestod terrorgruppen av sju indonesier som leddes av en man från Mellanöstern.

I går avslöjades också att en före detta officer i flygvapnet hjälpt till att tillverka bilbomben. Han uppges ha de specialkunskaper som krävs för att tillverka en bomb av sprängmedlet C4.

- Jag vill varken bekräfta eller dementera uppgifterna av hänsyn till utredningen, säger Marly Natalegawa, talesman för Indonesiens utrikesdepartement.

Ledaren förnekar

Spåren efter terroristerna leder till den militanta islamiska organisationen Jemaah Islamiah. Dess ledare, imamen Abu Bakai Bashir, förhördes i går av indonesisk polis men förnekar all inblandning.

Jemaah Islamiah kämpar för en islamisk stat i Sydostasien omfattande Indonesien, Malaysia och södra Filippinerna. Enligt västliga underrättelsetjänster har organisationen kopplingar till terrornätverket al-Qaida.

Det finns en klar hotbild mot västerlänningar, framför allt amerikanska medborgare, i Indonesien. De senaste veckorna har det kommit flera varningar om förestående terrorattentat.

Den 20 september avrådde USA:s ambassad i Jakarta sina medborgare från att besöka barer, diskotek och andra samlingsplatser för amerikaner.

CIA listade Bali

Fjorton dagar före attacken mot Sari Club listade underrättelseorganisationen CIA turistparadiset här på Bali som ett tänkbart terrormål. Men varningarna negligerades av Australiens regering. Det gick aldrig ut några rekommendationer till alla de turister som årligen besöker Bali för att surfa och roa sig.

I Australien är den allmänna uppfattningen att attentatet var en hämnd för regeringens uppslutning på USA:s sida i kriget mot terrorism. Katastrofen beskrivs som Australiens 11 september.

Fler artiklar:

Per-Ola Ohlsson