Nu flyr hon till varma Sverige

Norska succé- författaren fick nog av lodjuren

NYHETER

Hon är född i Norge, men uppväxt i Sverige.

Hennes romaner har sålts i sex miljoner exemplar - bara i Sverige.

Nu flyr den norska författaren Margit Sandemo, 78, till Sverige och skånska Österlen efter mer än 40 år i norska fjällen.

- Det är för mycket snö och lodjur här, säger hon på klingande svenska.

Foto: GEIR OLSEN/VG
trött på att lulla som en pingvin Nu eldar Margit Sandemo upp de 50 000 beundrarbrev som inte får plats på flyttlasset och lämnar norska fjällen.

I dag anländer hon och dottern Tove till det nya huset på Österlen i Skåne. Med i bagaget finns hundarna Villeman och Essi samt Toves vilda katt.

- Det ska bli härligt, säger Margit Sandemo.

- Jag är norsk - men det är för mycket snö här, den har redan kommit och ligger ända till i maj. Jag är trött på att lulla omkring som en 90-årig pingvin på trottoarerna.

Lodjuren stryker runt

- Och lodjuren, de stryker kring knutarna om vintrarna här. Villeman, min hund, är en precis lagom middagsbit för dem när han går ut och kissar mitt i natten, som han alltid gör.

Flyttlasset - däribland ett oräkneligt antal böcker och minst 20 000 läsarbrev - kommer nästa vecka.

50 000 brev har hon varit tvungen att elda upp hemma i öppna spisen.

- Det är ledsamt, men jag hade bara inte möjlighet att ta med mig alla, säger Margit Sandemo.

Hon är en sprudlande glad och lättpratad dam. Kanske bidrar de 34 olika kosttillskott hon äter varje dag för att må bra. Och svenskan finns kvar, trots alla år i Norge.

Har skrivit 153 böcker

Margit Sandemo, vars 153 böcker har sålts i 36 miljoner exemplar, är Nordens - och en av Sveriges - mest lästa författare. Hennes genombrott var "Sagan om isfolket" som bara den består av 47 böcker.

Sverige är också hennes andra hemland.

Hon är född i Norge men när föräldrarna skildes flyttade hon, sex år gammal, med sin svenska mamma, adelsdamen Elsa Reuterskiöld, till Sverige.

- Vi bodde på 18 olika ställen. Min mamma tog jobb som lärarvikarie och därför flyttade vi runt. Så jag har upplevt såväl norskt torparliv som svenska slott och herrgårdar, säger Margit Sandemo.

40 år i Norge

Som det enda av syskonen flyttade hon tillbaka till Norge, till Valdres och huset högt ovanför Fagernes, där hon bott i över 40 år.

1999 dog maken Asbjørn. I 54 år var de gifta, "54 helt igenom lyckliga år", enligt Margit.

Tillsammans planerade de att flytta till Sverige, där de tillbringat många somrar, men nu blir det Margit och dottern Tove i stället.

Exakt var på Österlen de ska bo vill Margit Sandemo inte skylta med, av olika skäl.

- Men jag ser ända till Bornholm - och jag är mycket lycklig.

trött på att lulla som en pingvin Nu eldar Margit Sandemo upp de 50 000 beundrarbrev som inte får plats på flyttlasset och lämnar norska fjällen. Foto: GEIR OLSEN/VG

Margit Sandemos nya grannar - de bor också på Österlen

Kerstin Nilsson

ARTIKELN HANDLAR OM