Prisas i Sverige - straffas i Turkiet

Nu söker hon asyl för att slippa fängelse i tolv år

1 av 2 | Foto: MAGNUS WENNMAN
Kan inte åka hem Asiye Güzel Zeybek prisas av Svenska Pen-klubben för sin kamp för mänskliga rättigheter. Nu har hon dömts till fängelse i tolv år av en turkisk domstol. I dag söker hon asyl i Sverige.
NYHETER

För tre dagar sedan fick hon ta emot Pen-klubbens pris ur kulturminister Marita Ulvskogs hand. I går fick hon beskedet att hon dömts till tolv års fängelse i hemlandet Turkiet.

I dag söker Asiye Güzel Zeybek asyl i Sverige.

- Återvänder jag blir jag torterad.

När vi träffar Asiye i en lägenhet på Södermalm i Stockholm har hon mörka skuggor under ögonen.

Riskerar att dö

Inte nog med att hon själv fått sin fängelsedom några timmar tidigare. Hon har också fått veta att hennes man flyttats till en isoleringscell i häktet i Istanbul. Han är svårt sjuk och riskerar att dö.

- Jag är chockad trots att jag var förberedd, säger Asiye. Nånstans hoppades jag bli frikänd. Asiye har precis fattat det svåra beslutet att inte återvända till Turkiet. Hennes sorgsna ansikte och jagade ögon berättar om all vånda.

Den 32-åriga journalisten har redan tillbringat fem och ett halvt år i turkiskt häkte. Utan dom och utan möjlighet att försvara sig mot anklagelserna att hon skulle vara medlem i ett illegalt kommunistparti.

Polisen satt i hennes kök när hon kom hem en februaridag 1997. Den verkliga orsaken till gripandet var att Asiye skrev regimkritiska artiklar i en vänstertidskrift.

Våldtogs av polisen

På en polisstation i Istanbul försågs hon med ögonbindel. Därefter turades åtta polismän om att våldta henne. Under 13 dagar utsattes hon för ständig tortyr. Hon kläddes av naken och hängdes uppochner.

I hemlighet skrev hon ner sina upplevelser. Manuset smugglades ut och blev en bok.

I juni släpptes hon ur fängelset i väntan på dom. För en vecka sedan kom hon till Stockholm för att ta emot Svenska Pen-klubbens pris på 150 000 kronor för sin kamp för yttrandefriheten. Priset offentliggjordes redan förra året när Asiye satt fängslad. Tidigare pristagare är författare som Salman Rushdie och Taslima Nasrin.

- Om det inte vore för Svenska Pen-klubben skulle jag fortfarande sitta inspärrad, säger Asiye.

Turkiets agerande är ett solklart brott mot ett antal konventioner om mänskliga rättigheter som Turkiet skrivit på. Det sker samtidigt som landet försöker bli medlem av EU.

Vill återvända

- Visste jag att jag hade ett normalt fängelsestraff som väntade mig skulle jag återvända, säger hon och den bräckliga kroppen sjunker djupare ner i soffan. Men jag är inte ens säker på att jag skulle överleva.

Wolfgang Hansson