Clownen överlevde

Barnen samlades för att se hans trick - då exploderade bomben

NYHETER

Clownen - det är honom alla minns.

Jorma Haivio böjde ballongerna till kaniner och andra roliga djur.

Han hade precis avslutat sin föreställning för barnen i köpcentret i Vanda när bomben exploderade.

Sexbarnspappan är en av de svårast skadade, men kommer att överleva.

Foto: TUOMAS PIETINEN
DELADE UT BALLONGER Sexbarnspappan Jorma Haivio hör till de svårast skadade efter bombexplosionen i Vanda. Om en vecka får han veta om synen på ena ögat kan räddas.

Klockan 19.30 i fredags kväll hade Jorma Haivio just avslutat föreställningen. En mängd barn hade samlats för att titta på hans roliga kostym och hans trick med "trollballongerna".

Bara några minuter efteråt exploderade bomben i köpcentret Myyrmanni i Vanda, norr om Helsingfors.

Jorma Haivio stod precis intill bomben och är enligt tidningen Iltalehti en av de allvarligast skadade. Han fördes iväg med en av de första ambulanserna som kom till platsen och opererades samma natt.

Många trodde att clownen var död, men han överlevde.

Kan bli blind

Jorma Haivio vårdas nu på sjukhus, bland annat med svåra skador i ansiktet, där flera ben bröts. Han riskerar också att bli blind på vänstra ögat, som också skadades. Först om en vecka kan läkarna säga om synen har klarat sig eller ej.

Sexbarnspappan har i flera år jobbat ideellt för Project Home, en kristen frivilligorganisation som bland annat hjälper u-länder. Jorma Haivio har arbetat runt om i världen för organisationen, såväl i Kina, Hongkong, Spanien och Mexiko som hemma i Finland, där han bland annat ibland uppträder som clown.

Planerade ett år

19-åringen som sprängde bomben, Petri Gerdt, planerade bombdådet i ett år, hävdar en av hans vänner i tidningen Ilta-Sanomat.

På sin fritid spelade han basket. Så sent som kvällen före bombdådet, förra torsdagen, var han på träningen som vanligt.

Ingen anade något.

Skulle spela match

För tidningen Vantaan Sanomat berättar hans lagledare att de efter träningen pratade om hur de skulle ordna transporten till matchen på söndagen.

Han märkte inget speciellt med 19-åringen.

- Vi kom överens med Petri om att vi skulle ringa på lördag och bestämma var han skulle hämtas på söndagen. Jag försökte ringa flera gånger och lämnade meddelanden, men Petris telefon var avstängd, säger lagledaren till tidningen.

Det var i lördags. Då var Petri Gerdt och sex andra människor redan döda.

Lagledaren berättar att han känt 19-åringen i två, tre år.

I somras kom han med i basketlaget, som spelar i division fem.

I söndags fick lagledaren veta att det var Petri Gerdt som sprängt bomben i köpcentret.

- Vi höll en tyst minut före matchen, som vi tillägnade vår omtyckte och trevlige lagkamrat. För hela laget kom det här som en total överraskning, och vi är mycket omskakade, berättar lagledaren.

TIDIGARE ARTIKLAR

Katarina Norrgrann