Elever slipper nötter i maten

Skolmaten blir säker också för allergiker

NYHETER

GÖTEBORG

Nötallergiska elever ska kunna äta ihop med kamraterna.

Därför är det nötförbud i skolmaten i Göteborg.

Foto: ULF PALM
FÖR ALLA Alla elever ska kunna äta tillsammans - vare sig de är allergiska eller inte. Bilden är tagen i Lugnetgymnasiet i Falun.

- Många kommuner har beslutat samma sak. Men inte alla har den kunskapen, säger Ingalill Bjöörn, ordförande för Astma- och allergiförbundet.

Nötter och jordnötter kan vara livsfarligt för dem som är allergiska mot det och det har förekommit dödsfall.

Nötförbudet i Göteborg infördes redan 1996. Göteborg stads allergikommitté har just tagit en ny plan för säker mat i skolan, berättar Margareta Bondeson, skolöverläkare och med i kommittén.

- Man håller på med ett projekt för att förbättra säkerheten för allergiker. Bra mathushållning, att köpa in bra produkter, att de försvaras och hanteras på rätt sätt.

Ett år för allergiska

Även om många kommuner har allergiplaner så är det inte alla som kollar skolmaten särskilt.

Det kanske det blir ändring på:

År 2003 har utlysts som Barnallergiåret.

Året ska fyllas av aktiviteter - läger och annat roligt för allergiska barn, en stor gala, teaterpjäser i skolorna, utbildning för storkökspersonal och mycket annat. Även vuxna ska få mer kunskaper. Förbundet vill ändra attityderna kring barns allergier.

Kostar flera miljoner

- Att man inte riktigt förstår allvaret - säger "bara lite kan du väl äta" eller "min hund är inte farlig". Det är inte riktigt samma värld som de barn lever i som har svåra allergier, säger Ingalill Bjöörn.

Enligt allergiförbundet har Institutet för hälso- och sjukvårdsekonomi i Lund beräknat att allergiska sjukdomar kostar samhället drygt 6 miljarder kronor per år i Sverige.

Lena Olsson