”Nordkorea har hemligt kärnvapenprogram”

NYHETER

SEOUL

Nordkorea har medgett att man i hemlighet utvecklat kärnvapen i strid med 1994 års avtal, sade en högt uppsatt amerikansk regeringstjänsteman på onsdagen.

Tjänstemannen uppgav för Reuters att Bushadministrationen anser att Nordkoreas aktiviteter "effektivt har upphävt grunden för 1994 års överenskommelse", en överenskommelse i vilken Pyongyang lovade att frysa sitt kärnvapenprogram.

Men enligt källan ska Bushadministrationen konsultera kongressen och sina allierade och har inte beslutat vad som ska bli nästa steg.

Medgivandet ska enligt tjänstemannen ha kommit när vice utrikesministern James Kelly vid en resa nyligen till Pyongyang presenterat dokument om kärnvapenaktivitet för nordkoreanerna.

Först tillbakavisades uppgifterna av nordkoreanerna men slutligen medgav de att de hade ett hemligt kärnvapenprogram.

Hemliga källor

De amerikanska företrädarna sade att de inte kunde lämna mer detaljer utan att röja säkerhetskällor.

- Klart är att det är ett program som har gjort det möjligt att framställa material som har kunnat användas i kärnvapen, sade en av dem.

President George W Bush och hans administration var redan vid tillträdandet avsevärt mer skeptiska till Pyongyang än deras företrädare i president Bill Clintons administration.

Bush har inkluderat Nordkorea tillsammans med Iran och Irak i vad han kallar "ondskans axelmakter" av stater som utvecklar massförstörelsevapen och stödjer terrorism.

Vill bryta avtal

Men medan hökar i Bushadministrationen länge har sökt en väg för att torpedera 1994 års avtal, har analytiker sagt att han kanske tvingas att hitta en väg för att fortsätta samtalen med Pyongyang.

De allierade, Japan och Sydkorea, har varit avsevärt mer villiga att samarbeta med Nordkorea.

1994 års avtal innebär att Nordkorea inte utvecklar kärnvapen mot att USA förser landet med olja och till år 2005 två moderna kärnreaktorer, vars avfall inte kan användas till kärnvapen.

TT-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM