Rekordstor försvarsbudget i USA

NYHETER

Washington

USA:s kongress godkände på onsdagen slutligt en rekordstor försvarsbudget omfattande 355,1 miljarder dollar (3 285 miljarder kronor) - det högsta belopp som landet någonsin har anslagit till försvaret.

Det sista godkännandet kom i den av demokrater dominerade senaten, där röstsiffrorna för försvarsanslaget blev 93 mot en. I förra veckan sade kongressens andra kammare representanthuset, där republikanerna är i majoritet, ja till budgeten.

Beloppet är det högsta som USA någonsin har anslagit till försvaret och innefattar en ökning med 37,5 miljarder dollar - den största sedan det kalla kriget. Men det är ändå 1,6 miljarder dollar mindre än vad president George W Bush ansåg sig behöva, i en tid då USA ställt sig i spetsen för en världsomspännande kamp mot terrorismen samtidigt som försvarshögkvarteret Pentagon förbereder sig för krig mot Irak.

Bush hade också äskat ytterligare tio miljarder dollar till en buffertfond för oförutsedda krigsutgifter, men detta avslogs av kongressmännen. De sade att dessa pengar kan ingå i tilläggsanslag som kongressen blir tvungen att anslå om USA drar i krig för att avväpna och kanske störta Iraks president Saddam Hussein. Bedömare har sagt att enbart en sådan operation kan komma att kosta över 100 miljarder dollar (i dagsläget 925 miljarder kronor).

TT-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM