Bomber dödade tre i varuhus

Nära 100 kan ha skadats

NYHETER

Minst tre personer omkom när två bomber exploderade i staden Zamboanga i Filippinerna.

Explosionerna inträffade i två varuhus.

Så många som 90 personer kan vara skadade uppger CNN.

Två bomber exploderade i två intilliggande köpcentrum i staden Zamboanga i södra Filippinerna på torsdagen.

Minst tre personer dödades och många tiotals skadades.

Explosioner kom samtidigt som säkerhetsberedskapen i Filippinerna hade skärpts efter terrordådet på den indonesiska ön Bali i lördags.

Uppgifterna gick i sär om antalet dödade och skadade, men minst tre människor har omkommit och många tiotals, enligt vissa uppgifter uppemot 90 människor, ska ha förts till sjukhus.

Den första bomben exploderade på bottenvåningen i köpcentret Shop-O-Rama. Bilar förstördes, motorcyklar slungades iväg nedför gatan och fönster krossades. Vittnen såg hur poliser bar iväg de skadade, varav flera var illa tilltygade, rapporterar Reuters.

Bara minuter senare exploderade ännu en bomb i det intilliggande köpcentret Shoppers' Central. Polisen ska också ha desarmerat en tredje laddning i Shop-O-Rama.

Misstänker gerilla

Ingen organisation tog omedelbart på sig skulden för attentaten. Myndigheterna misstänker dock att muslimska separatister ligger bakom. Zamboangas borgmästare Maria Clara Lobregat sade att ''det knappast finns några andra som kan ha gjort det här''.

Golvet på stadens sjukhus var fullt med blodfläckar och läkare och sjuksköterskor slet med att rädda liv.

För bara två veckor sedan exploderade en bomb i en karaokebar i staden. Då dödades en amerikansk soldat och två filippinska civila. Polisen gav den muslimska gerillan Abu Sayyaf skulden för det dådet. USA hävdar att Abu Sayyaf har band till terrornätverket al-Qaida.

USA-närvaro

Åtta dagar senare dödades sju människor i en liknande attack i staden Kipadawan, också det i södern.

Enligt militären utfördes det dådet av en annan muslimska gerilla, MILF, skriver AFP.

Zamboangas 700 000 invånare är överlag kristna och staden är en av de största i södra Filippinerna, den landsdel där de flesta av landets fyra miljoner muslimer bor. En överväldigande majoritet av Filippinernas 76 miljoner invånare är dock katoliker.

Amerikanska soldater har hjälpt till med att utbilda den filippinska armén i att bekämpa Abu Sayyaf.

I lördags, bara några timmar före attentatet på Bali, exploderade en bomb utanför det filippinska konsulatet i Manado på den indonesiska ön Sulawesi.

aftonbladet.se , TT

ARTIKELN HANDLAR OM